Nápolyban derült ki a múlt héten, mely olasz pizzériák kerültek fel az idei év top ötvenes listájára.
Olaszország legjobb pizzériája címet illetően nem történt meglepetés, zsinórban negyedszerre nyerhette el ugyanis az elismerést a casertai I Masanielli pizzéria Francesco Martucci vezetésével. Második lett a nápolyi 50 Kalò, harmadik helyen pedig a 10 Diego Vitagliano végzett.
Gazdára találta a „Benemerito della Pizza” díj is, melyet három pizzaszakácsnak osztottak ki. A pizzakészítés mestereinek járó elismerést Enzo Coccia, Simone Padoan, Gabriele Bonci kapta, akik az elmúlt több mint két évtizedben sokat tettek azért, hogy a pizza története tovább folytatódhasson.
Az év pizzáját Jacopo Mercuro készíti a római Pizzeria Romanaban, az év fiatal pizzériája címet pedig a nápolyi Palazzo Petrucci Pizzeria kapta meg. Az év új pizzériája a milánói Modus lett, 2022-ben pedig a legjobb teljesítményt szintén egy milánói vendéglátóhely, a Denis érdemelhette ki.
Az év pizzáját a casertai Cambia-Menti di Ciccio Vitiello tette az asztalra, innovációs és fenntarthatósági díjat pedig az ugyancsak casertai I Masanielli nyerhette el.
Íme a teljes top ötvenes lista
- I Masanielli - Francesco Martucci – Caserta
- 50 Kalò – Nápoly
- 10 Diego Vitagliano Pizzeria – Nápoly
- I Tigli – San Bonifacio (VR)
- Francesco & Salvatore Salvo – Nápoly
- Seu Pizza Illuminati – Róma
- La Notizia 94 – Nápoly
- 180g Pizzeria Romana – Róma
- Dry Milano – Milánó
- Cambia-Menti di Ciccio Vitiello – Caserta
- I Masanielli - Sasà Martucci – Caserta
- Le Grotticelle – Caggiano (SA)
- Qvinto – Róma
- Pepe in Grani – Caiazzo (CE)
- Carlo Sammarco Pizzeria 2.0 – Frattamaggiore (NA)
- 'O Scugnizzo – Arezzo
- Crosta – Milánó
- Pupillo Pura Pizza – Frosinone
- Apogeo – Pietrasanta (LU)
- La Cascina dei Sapori – Rezzato (BS),
- Patrick Ricci - Terra, Grani, Esplorazioni – San Mauro Torinese (TO)
- Pizzeria Panetteria Bosco – Tempio Pausania (SS)
- 400 Gradi – Lecce
- Denis – Milánó
- Pizzeria Da Lioniello – Succivo (CE)
- Enosteria Lipen – Triuggio (MB)
- Officine del Cibo – Sarzana (SP)
- L'Orso – Messina
- Sbanco – Róma
- Frumento – Acireale (CT)
- La Braciera – Palermo
- Fandango – Potenza
- Il Vecchio e il Mare – Firenze
- Pizzeria Le Parùle – Ercolano (NA)
- Giovanni Santarpia – Firenze
- Giangi Pizza e Ricerca – Arielli (CH)
- BOB Alchimia a Spicchi – Montepaone Lido (CZ)
- I Borboni Pizzeria – Pontecagnano Faiano (SA)
- Sant'Isidoro - Pizza & Bolle – Róma
- 'O Fiore Mio – Faenza (RA)
- Grigoris – Mestre (VE)
- Modus – Milánó
- Pizzeria Gigi Pipa – Este (PD)
- Maiori – Cagliari
- Luppolo & Farina – Latiano (BR)
- Antica Friggitoria Masardona Roma – Róma
- Palazzo Petrucci Pizzeria – Nápoly
- Pizzeria Chicco – Colle di Val d'Elsa (SI)
- Giotto Pizzeria – Bistrot – Firenze
- Guglielmo & Enrico Vuolo – Verona
A legjobb száz pizzéria rangsorában a legtöbb vendéglátóhellyel Campania régió rendelkezik, de Lazio és Lombardia sem okozott csalódást.
(Forrás és fotó: Finedining Lovers)
pizzéria | pizza | olaszország | díj
A modern luxus nyomában a Range Roverrel
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!