Nápolyban derült ki a múlt héten, mely olasz pizzériák kerültek fel az idei év top ötvenes listájára.
Olaszország legjobb pizzériája címet illetően nem történt meglepetés, zsinórban negyedszerre nyerhette el ugyanis az elismerést a casertai I Masanielli pizzéria Francesco Martucci vezetésével. Második lett a nápolyi 50 Kalò, harmadik helyen pedig a 10 Diego Vitagliano végzett.
Gazdára találta a „Benemerito della Pizza” díj is, melyet három pizzaszakácsnak osztottak ki. A pizzakészítés mestereinek járó elismerést Enzo Coccia, Simone Padoan, Gabriele Bonci kapta, akik az elmúlt több mint két évtizedben sokat tettek azért, hogy a pizza története tovább folytatódhasson.
Az év pizzáját Jacopo Mercuro készíti a római Pizzeria Romanaban, az év fiatal pizzériája címet pedig a nápolyi Palazzo Petrucci Pizzeria kapta meg. Az év új pizzériája a milánói Modus lett, 2022-ben pedig a legjobb teljesítményt szintén egy milánói vendéglátóhely, a Denis érdemelhette ki.
Az év pizzáját a casertai Cambia-Menti di Ciccio Vitiello tette az asztalra, innovációs és fenntarthatósági díjat pedig az ugyancsak casertai I Masanielli nyerhette el.
Íme a teljes top ötvenes lista
- I Masanielli - Francesco Martucci – Caserta
- 50 Kalò – Nápoly
- 10 Diego Vitagliano Pizzeria – Nápoly
- I Tigli – San Bonifacio (VR)
- Francesco & Salvatore Salvo – Nápoly
- Seu Pizza Illuminati – Róma
- La Notizia 94 – Nápoly
- 180g Pizzeria Romana – Róma
- Dry Milano – Milánó
- Cambia-Menti di Ciccio Vitiello – Caserta
- I Masanielli - Sasà Martucci – Caserta
- Le Grotticelle – Caggiano (SA)
- Qvinto – Róma
- Pepe in Grani – Caiazzo (CE)
- Carlo Sammarco Pizzeria 2.0 – Frattamaggiore (NA)
- 'O Scugnizzo – Arezzo
- Crosta – Milánó
- Pupillo Pura Pizza – Frosinone
- Apogeo – Pietrasanta (LU)
- La Cascina dei Sapori – Rezzato (BS),
- Patrick Ricci - Terra, Grani, Esplorazioni – San Mauro Torinese (TO)
- Pizzeria Panetteria Bosco – Tempio Pausania (SS)
- 400 Gradi – Lecce
- Denis – Milánó
- Pizzeria Da Lioniello – Succivo (CE)
- Enosteria Lipen – Triuggio (MB)
- Officine del Cibo – Sarzana (SP)
- L'Orso – Messina
- Sbanco – Róma
- Frumento – Acireale (CT)
- La Braciera – Palermo
- Fandango – Potenza
- Il Vecchio e il Mare – Firenze
- Pizzeria Le Parùle – Ercolano (NA)
- Giovanni Santarpia – Firenze
- Giangi Pizza e Ricerca – Arielli (CH)
- BOB Alchimia a Spicchi – Montepaone Lido (CZ)
- I Borboni Pizzeria – Pontecagnano Faiano (SA)
- Sant'Isidoro - Pizza & Bolle – Róma
- 'O Fiore Mio – Faenza (RA)
- Grigoris – Mestre (VE)
- Modus – Milánó
- Pizzeria Gigi Pipa – Este (PD)
- Maiori – Cagliari
- Luppolo & Farina – Latiano (BR)
- Antica Friggitoria Masardona Roma – Róma
- Palazzo Petrucci Pizzeria – Nápoly
- Pizzeria Chicco – Colle di Val d'Elsa (SI)
- Giotto Pizzeria – Bistrot – Firenze
- Guglielmo & Enrico Vuolo – Verona
A legjobb száz pizzéria rangsorában a legtöbb vendéglátóhellyel Campania régió rendelkezik, de Lazio és Lombardia sem okozott csalódást.
(Forrás és fotó: Finedining Lovers)
olaszország | pizza | pizzéria | díj
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!