Olaszország legszebb szigetéről nevezték el és a nápolyi maffiához köthető ez az isteni lisztmentes torta

A Torta Caprese egy ízig-vérig klasszikus olasz desszert, amelyet gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak, hiszen egyetlen gramm lisztet sem tartalmaz. Ráadásul a története is éppen olyan izgalmas, mint az ízvilága.

A Torta Caprese egy liszt nélküli csokoládétorta, amelynek esszenciáját a kiváló minőségű étcsokoládé és a mandulaliszt adja meg.

Nevét Capri szigetéről kapta, feltalálása pedig egy hatalmas baklövésnek köszönhető

A Torta Caprese titokzatos eredete

Az olasz gluténmentes csokitorta egy viszonylag újkeletű desszert, születését az 1900-as évek elejére teszi. Senki sem tudja pontosan, hogy ki készítette először, az eredetével kapcsolatban azonban több legenda is él a Nápoly környéki köztudatban. Az egyik történet szerint egy Capri szigetén található étteremben az egyik vendég csokitortát rendelt, a séf pedig egész egyszerűen elfelejtette hozzáadni a lisztet. Egy másik szóbeszéd szerint a séf tévedésből adta hozzá a darált mandulát.

Az egyik legelterjedtebb történet szerint a Torta Caprese-t egy Caprin élő osztrák testvérpár alkotta meg a Sacher torta mintájára.

Ha pedig Nápoly környéki ételről van szó, nem maradhat ki a maffia-szál sem.

Egy igazán népszerű legenda szerint az olasz csokitortát egy Carmine Di Fiore nevű séf készítette először. Egy napon az amerikai maffia tagjai vacsoráztak nála és arra kérték, készítsen nekik egy mandulás csokitortát. Di Fiore nekilátott, de elfelejtette hozzáadni a lisztet. Az elkészült desszertet azonban a maffia tagjai imádták, így nem kellett tartania attól, hogy bosszút állnának rajta hibájáért.

A liszt nélküli sütemények varázsa

A liszt nélküli süteményekben az a csodálatos, hogy egyszerre dekadensek és hihetetlenül egyszerűek. A kulcsa pedig nem az, hogy mi hiányzik belőle (liszt), hanem, hogy mivel pótoljuk ennek a hiányát.

A Torta Caprese elkészítéséhez mindössze öt összetevőre van szükség:

olvasztott csokoládéra, darált mandulára, cukorra, tojásra és vajra. További előnye, hogy nemcsak frissen isteni, de akár másnap, sőt, harmadnap is fogyasztható, így akár előre is elkészíthetjük. Ideális választás a gluténmentes diétát tartók számára, de egyedülálló ízvilága mindenkit magával ragad.

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm vaj
  • 25 dekagramm darált mandula
  • 25 dekagramm étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 25 dekagramm cukor
  • 1 csipet só

Elkészítése:

Első lépés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Második lépés: A csokit törjük össze és egy hőálló tálban, vízgőz fölött a vajjal együtt olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

Harmadik lépés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral összekeverjük habosra, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

Negyedik lépés: A vajas csokimasszát hozzákeverjük a tojássárgájához, belekeverjük a mandulát, végül a tojáshabot óvatosan hozzáelegyítjük. Beleöntjük a kivajazott tortaformába.

Ötödik lépés: A tortát nagyjából 35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó az állaga, amikor a tetején egy vékony réteg keletkezik, de a belseje kissé nem szilárdult meg teljesen.

Hatodik lépés: Az elkészült tortát hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve kínáljuk.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

olasz gasztronómmia | olasz étel | nagy sztori | desszert | sütemény | lisztmentes

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom