2019-ben a YouGov közvélemény-kutatása arra az eredményre jutott, hogy az olasz konyha a legnépszerűbb a világon, megelőzi még a kínai és a japán gasztronómiát is. Itália húsz régiója zseniális tradicionális fogásokkal büszkélkedhet mesés történelme mellett. Ezek a hagyományos ételek pedig csak arra várnak, hogy az éhes turisták végig kóstolják őket.
Toszkána féltve óvja kulináris hagyományait, melynek gyökere még a reneszánsz koráig, a 14-16. századig nyúlnak vissza. A kor kedvelt toszkán fogásai sokban hasonlítanak a mai regionális ételekre, tartalmas leveseket, kenyereket és húsféléket is tartalmaznak.
A toszkán konyha manapság híres friss, egyszerű összetevőiről és ínycsiklandó ízeiről. A vendéglátóhelyek és a helyi lakosság is a szezonális, lokális forrásból megvásárolható összetevőkre helyezi a hangsúlyt, így a világhírű toszkán szarvasgomba mellett például a vadhúsok is a figyelem középpontjába kerültek.
Mutatunk néhány fogást, amit Toszkánában járva mindenképpen meg kell kóstolni.
1. Crostini Toscani
Az olasz étkezés nem kezdődhet el megfelelő előétel nélkül. Toszkánában a leggyakrabban crostini toscanit fogyasztanak. Mint minden crostini, ez is vékony, ropogós kenyérszeletekkel kezdődik, amelyeket általában olívaolajjal kennek meg, mielőtt megpirítanák. Tetejére májkrémet kennek, amit fehérborral, hagymával és toszkán fűszernövényekkel, így például zsályával ízesítenek. Zellert, sárgarépát, kapribogyót is tesznek rá, mielőtt szardellával koronáznák meg.
2. Coccoli
A coccoli tulajdonképpen nem más, mint sok kis tésztagolyó, amelyeket prosciuttóval és krémes állagú stracchino sajttal töltenek meg, majd olívaolajon megsütik.
Az eredmény egy meleg, krémes, sós snack, amelyet csak imádni lehet.
Úgy tudni, az étel először Firenzében készült még az 1950-es években és a délutáni alkoholos italok elválaszthatatlan kísérője volt, később pedig a város első számú street foodjává vált. A hagyományos változat mellett megjelentek az édes coccolik is, amikbe gyakran lekvárokat, tejszínt vagy mogyorókrémet töltenek.
3. Panzanella
A panzanellát sokan úgy ismerik, mint saláta kenyérrel. És valójában tényleg az, hiszen apróra vágott salátát, friss, szezonális zöldségeket, paradicsomot, hagymát, valamint olívabogyót és kenyérdarabokat öntenek le egy kevés olíva olajjal és balzsamecettel.
Gasztroszakértők szerint már a 14. században készítettek ilyen ételt, akkor beáztatott, szikkadt kenyérrel kísérték a friss zöldségeket.
Egyszerű, de nagyszerű étel, ami kétségtelenül kiállta az idő próbáját.
4. Pappardelle al cinghiale
Ha egy kiadós tésztaételre vágyunk, ami tele van toszkán ízekkel, a pappardelle al cinghiale a legjobb választás. A szélesmetélthez hasonló tésztából és vaddisznóhúsból készül a fogás. A vadhúst hosszú órákon keresztül főzik paradicsomos, vörösboros, sárgarépás raguban, amibe hagyma, zeller, borókabogyó, fokhagyma, babérlevél, zsálya és egy sor ínycsiklandó fűszer kerül. A végeredmény pedig egy olyan különlegesség, amelyet valószínűleg nem fogunk egyhamar elfelejteni.
5. Ravioli al burro è salvia
Bár Olaszország-szerte lehet kóstolni vajas-zsályás raviolit, Toszkánában nincs olyan étterem, ahol ne szerepelne az étlapon. A lenyűgözően egyszerű töltött tésztákhoz a mártás az igazán nagy szám:
mindössze három összetevőből készül és egészen zseniális.
Nem kell hozzá más, csak vaj, friss zsályalevél és Parmigiano Reggiano vagy Pecorino Romano sajt. A vajat felolvasztják egy serpenyőben, majd a zsályával kissé összefőzik. Egész egyszerűen aztán ráöntik a tortellini vagy a ravioli tetejére és reszelt sajttal megszórják.
6. Tagliatelle al tartufo
Nem lehet klasszikus toszkán ételsort összeállítani az ikonikus szarvasgomba nélkül, aminek intenzív illatát millió közül is felismerhetjük.
A szarvasgomba a régió egyik legértékesebb exportterméke, még fesztiválokat is szerveznek köré.
Természetesen számos toszkán fogás tartalmazza ezt a remek alapanyagot, a lista élén pedig kétségtelenül a tagliatelle al tartufo áll. A szélesmetéltet egyszerű olívaolajból, szarvasgombából és sóból készült szósszal keverik össze, hogy aztán hagyományosan Parmigiano Reggianóval szórják meg. Jellemzően fekete szarvasgombát használna hozzá, amely júniustól novemberig érhető el.
7. Bistecca alla Fiorentina
A bistecca alla Fiorentina a steakek királya. A három-négy ujjnyi vastag, masszív húsételt általában két személyes tálon szolgálják fel. Hagyományosan a Chianina nevű toszkán szarvasmarha fajta húsából készítik egyetlen csipetnyi sóval ízesítve. Felejthetetlen élmény a steakek szerelmesei számára.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
tésztaétel | olasz konyha | itália | olaszország | gasztronómia | nagy sztori
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!