Ez történik, ha egy építésziroda modern otthonná alakít át egy régi malmot

Az RDTH Architekti cseh stúdió egy régi malmot és a hozzá tartozó farmot alakította át csodálatos családi házzá. A Szlovákiában található épületegyüttesben ma már semmi sem utal az egykori istállókra és csirkeólakra.

Trencsén közelében csörgedezik egy kis patak, aminek partján egykor hatalmas malom állott. Mellette mezőgazdasági épületek sorakoztak. A malom azonban leállt, az idő pedig megállt a birtokon, egészen addig, amíg az RDTH Architekti a kezébe nem vette az irányítást. Az építésziroda varázslatosan felújította és kibővítette az egykori malomépületet.

A koncepciójuk az volt, hogy az épület bizonyos elemeiben és anyaghasználatában megidézzék az eredeti épület hangulatát. Ugyanakkor egy modern épületegyüttest szerettek volna létrehozni, amit átjár a nosztalgia.

A V-alakú ház egy központi kert köré rendeződött, melyet délről a régi malom, északról pedig egy új, a lakótereket befogadó faépület szegélyez. Az egykori malomépület nagyobb összejövetelek ideális helyszíne. Gyönyörűen helyre tudták állítani benne a régi falazatot, miközben új tetőt és lépcsőt alakítottak ki, hogy a régi és a kortárs elemek tökéletes kontrasztot alkossanak.

A régi malomban az épület egyedi karakterét őrizték meg, megmaradtak a vastag peremfalak, a tölgyfa elemek.

Keleten a malom egy hosszú, fedett parkoló- és tárolóhelyhez kapcsolódik, mely leköveti a területen egykor álló, lebontásra ítélt gazdasági épület vonalát. A modern fa és acélszerkezetet klasszikus ácsmunkával alakították ki, a nyeregtetővel fedett tér pedig igazán látványos lett.

Maga a lakótér egy kétszintes faépület, aminek földszintjén található a nappali-étkező és a konyha. Ezt egy hatalmas üveg tolóajtó köti össze a központi udvarra, ahol egy fa deszkás teraszról lehet a régi malomépületben gyönyörködni. Az enteriőr abszolút minimalista, a nagy ablakok pedig a malomépületre irányítják a figyelmet, hogy a külső elem mindig a belső dekoráció része lehessen.

(Forrás: Dezeen, fotók: Filip Beranek)

szlovákia | trencsén | malom

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom