A citrusfélék kulcsfontosságú szerepet kapnak akkor, ha véletlenül túlfűszerezzük az ételünket.
A legjobbakkal is megesik, hogy megborul a bors vagy a csilipehely, esetleg a kelleténél több curry vagy gyömbér kerül bele a pikáns, indiai ételbe. Nem kell azonban leküzdeni a kegyetlenül csípős falatokat és a kukába se kell kidobnunk az ételt, hiszen van egy egészen egyszerű hozzávaló, ami megszelídítheti a fogást.
Mindenkinek megvannak a maga praktikái a túlfűszerezett étel enyhítésére. Van, aki egy kis tejterméket kever hozzá, más burgonyát főz az ételbe, sokan az édes ízekkel, így cukorral vagy mézzel ellensúlyozzák a csípősséget. A citrom azonban tényleg képes arra, hogy egyensúlyt teremtsen.
A citrom mellett a lime és a narancslé hozzáadása is jó megoldás lehet.
A magas savtartalmú citrusfélék erős ízei ellensúlyozzák a kapszaicin intenzitását, így az őrülten fűszeres étel is megszelídül.
Ráadásul a savasság serkenti a nyáltermelést is, ami szintén enyhíti a csípős ízeket.
A citrusfélék savtartalmához hasonló elven lép kölcsönhatásba a tejtermékekben található kazein is a kapszaicinnal, így a tej, a tejszín, a joghurt és a vaj is csökkentheti a csípős aromákat. De a keményítő tartalmú köretek, így a kenyér vagy a rizs is jó segítséget nyújthat vész esetén.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
trükk | erős | citrom | fűszeres | praktika
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!