A citrusfélék kulcsfontosságú szerepet kapnak akkor, ha véletlenül túlfűszerezzük az ételünket.
A legjobbakkal is megesik, hogy megborul a bors vagy a csilipehely, esetleg a kelleténél több curry vagy gyömbér kerül bele a pikáns, indiai ételbe. Nem kell azonban leküzdeni a kegyetlenül csípős falatokat és a kukába se kell kidobnunk az ételt, hiszen van egy egészen egyszerű hozzávaló, ami megszelídítheti a fogást.
Mindenkinek megvannak a maga praktikái a túlfűszerezett étel enyhítésére. Van, aki egy kis tejterméket kever hozzá, más burgonyát főz az ételbe, sokan az édes ízekkel, így cukorral vagy mézzel ellensúlyozzák a csípősséget. A citrom azonban tényleg képes arra, hogy egyensúlyt teremtsen.
A citrom mellett a lime és a narancslé hozzáadása is jó megoldás lehet.
A magas savtartalmú citrusfélék erős ízei ellensúlyozzák a kapszaicin intenzitását, így az őrülten fűszeres étel is megszelídül.
Ráadásul a savasság serkenti a nyáltermelést is, ami szintén enyhíti a csípős ízeket.
A citrusfélék savtartalmához hasonló elven lép kölcsönhatásba a tejtermékekben található kazein is a kapszaicinnal, így a tej, a tejszín, a joghurt és a vaj is csökkentheti a csípős aromákat. De a keményítő tartalmú köretek, így a kenyér vagy a rizs is jó segítséget nyújthat vész esetén.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
praktika | fűszeres | trükk | ételek | konyhai
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!