A mesebeli romváros, amit egy oázisban alapítottak, és most sivatagi turistaparadicsom

A szaúd-arábiai Turajf települését egy oázisban alapították, hatalmi központtá vált, majd elhagyatott romváros lett. Most világörökségi helyszín, amit a külföldiek is megismerhetnek.

At-Turaif vagy magyar átírásban csak Turajf települését a 15. században alapították ad Dir’ijah-oázisban, jelenleg pedig Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád északnyugati elővárosához tartozik. 1446-ban az akkori uralkodó, Ibn Dir hívta be a Perzsa-öböl mellől a baráti Murada-törzset, amelynek tagjai több telepet is alapítottak, a településegyüttest pedig Dir’ijah-nak nevezték el.

Hamarosan a leendő Szaúd-Arábia legfontosabb politikai és történelmi központjává vált a település.

A Hanifa-vádi nyugati oldalán lévő Turajf uralkodója a Szaud-dinasztiát és a területen később létrejövő Szaudi-államot alapító Muhammad ibn Saud volt, aki 1744-ben egyezségre lépett a keleti oldalt uraló Muhammad ibn Abd al-Wahhab sejkkel. Muhammad ibn Saud később kiterjesztette a hatalmát az arab félsziget nagyobb részére, és 1806-ban Mekkát is elfoglalta.

Dir’ijah maradt a hatalmi központ 1818-ig, amikor lerombolták a törökökkel vívott háborúban. Hosszú ideig csak az egykori főváros romjai álltak a területen, az elmúlt években viszont egyre több maradványt hoztak olyan állapotba, hogy a turisták is felkereshessék azokat.

Több palota és a teljes város romjai fennmaradtak, de a terület elsivatagosodott az ezredfordulóra, amikor az erre létrejött fejlesztési hatóság nagyszabású helyreállítási projektet indított, hogy a nagyvilág is megismerhesse a romvárost. A vályogból készült épületek a Najdi építészeti és dekorációs stílus jegyeit hordozzák, míg a terület 2010 júliusa óta UNESCO világörökségi helyszín, ahol jelenleg is régészeti feltárások zajlanak, hogy fokozatosan egy szabadtéri múzeummá fejlesszék.

Turajf vályogépületei alkalmazkodnak a sivatagi klímához; a legfontosabb közülük a négy emelet magas Szalva-palota a 19. század elejéről

, amit az első Szaúdi-dinasztia egyik legjelentősebb épületének tartanak, de kulturálisan hasonlóan jelentős a város erődrendszere, illetve a fellegvára, a muszlim vallást megreformáló vahhábita mozgalom első központja.

Ezeket az épületeket már fel is újították, ahogy a Szaad Szaúd-palotát is, a hozzátartozó vendégházzal és a fürdővel együtt.

(Fotók: GettyImages)

unesco világörökség | nagy sztori | szaud-arábia | At-Turaif | unesco

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom