Close
Egy ukrán tervező szerint nagyban hat majd a koronavírus az építészetre

Egy ukrán tervező szerint nagyban hat majd a koronavírus az építészetre

Szergej Makno szerint nagyon sok változást fogunk tapasztalni az épített terekben és otthonainkban, amikor túl leszünk a járványon. Íme egy építész gondolatai arról, hogyan fog hatni a világjárvány az építészetre.

Szergej Makno egy Kijevben működő építész, keramikus, műgyűjtő, szobrász és dizájner, a saját nevéről elnevezett építésziroda megalapítója. Már bizonyára minden olvasónk nagyon sok előrejelzést olvasott arról, mi várható a koronavírus-járvány után a világban, az építészetre és az otthonainkra gyakorolt hatásról azonban még nem láttunk jóslatokat, pedig nagyon érdekes téma. Úgyhogy az ukrán építész gondolatait gyűjtöttük össze arról, mi várható otthonainkban és az újonnan épített terekben a járvány után.

Házakat építünk majd, nem pedig lakótömböket

A magas, soklakásos lakóépületeket ugyebár azért tervezték, hogy minél több ember férjen el egy helyen; a tervezésnél egyáltalán nem vettek figyelembe higiénés biztonsági szempontokat. Egy világjárványnál viszont, mint látható, minimálisra kell csökkenteni minden érintkezést a terjedés megakadályozása érdekében, a lakótömbökben azonban nagyon sok mindent használ sok ember: a liftet, a liftgombokat, a kilincseket, a kaputelefont, a falfelületeket – és természetesen ott vannak a szomszédok is, akikkel akaratlanul is összefuthatunk.


Emellett a gyakran nem túl nagy lakásokból a legtöbben kétségbeesetten ki szeretnének menni egy nagyobb térbe, ami ugyebár szintén közterületen valósul meg. Ezért a tervező szerint egy járványhelyzetben a kertes ház az optimális megoldás, mivel úgy biztosít szabad mozgásteret, hogy csak a velünk egy háztartásban lakókkal érintkezünk egy járvány idején – szerinte a járvány lecsengése után sokan fontolóra veszik majd, hogy városi lakásukat egy vidéki vagy külvárosi házra cseréljék.

Bunkerek

A világvége-filmek mostanában már nem tűnnek annyira sci-finek – a bunkerekbe invesztálók száma is jelentősen meg fog ugrani az építész szerint.

Sokan már most terveztetnek egy izolált, jól védett alsó szintet, melyben sokáig elálló élelmet, vizet és túléléshez szükséges javakat halmoznak fel, hogy egy esetleges katasztrófa során a föld alá menekülhessenek.

Vége az egybenyíló terek trendjének

Az építész szerint az elmúlt években nagyon népszerűek voltak a tágas, egybenyíló szobák, kifejezetten a nappali-étkező-konyha vonatkozásában. És habár ezek az egyterű szobák nagyon stílusosak, egy járvány idején nem praktikusak, mivel a lakók potenciálisan több helyiségen át beviszik a lakóterekbe az utcáról hozott esetleges fertőzéseket.

Ezért szerinte a jövőben népszerűek lesznek a teljesen szeparált előszobák, ahol levehetjük a cipőnket, a ruháinkat, és esetleg azonnal le is tusolhatunk és átöltözhetünk még az előtérben.

Önellátó otthonok

Büszkén függetlenedő épületeket vizionál a jövő otthonaiként Makno. A geotermikus energia felhasználása már eddig is népszerű volt, és szerinte a járvány hatására ez még inkább fokozódni fog, ugyanis a megújuló energiaforrás segítségével korlátlan vízhez és fűtéshez is juthatunk.

A fűtés önellátását még számos más módon is megoldhatjuk a házban, például a tűzhely, a kandalló, a szilárd tüzelésű kazán, az áramfejlesztők (aggregátorok) és a napelemek is ilyen variációk, melyekkel az alternatív energiát előállító, autonóm miniállomások valósággá válnak. Ezeknél a megoldásoknál az építész szerint a legfőbb cél a külvilágtól való függetlenség és a kockázatok minimalizálása egy a teljes leállás esetén.

Szűrés és semlegesítés

A víz- és levegőszűrést sokan szükségtelen extrának tartották, amit szívesen lecserélt egy lakástulajdonos mondjuk egy formatervezett asztalra. Makno szerint azonban a világjárvány hatására az emberek elkezdtek aggódni azon, hogy a vírus bekerülhet a vízellátásba, ezért meg fog nőni a vízszűrő berendezések népszerűsége.

A vízszűrés mellett az okosotthonok gyártói további biztonsági megoldásokat kínálnak, például a lakás levegőjének teljes szabályozását a hőmérséklettől a levegőminőségig. Egyes rendszerek automatikusan meg tudják tisztítani a levegőt, valamint a kintről bejövő levegőt is folyamatosan szűrve juttatják az otthonunkba.

A leginkább elővigyázatosak az építész szerint egy tisztítószobát is kialakíttatnak az otthonukban, melyben különböző fertőtlenítők kapnak helyet, és ez a helyiség vezet át a többi szobába. Itt még extraként elhelyezhető egy sterilizáló UV-lámpa is, ami képes elpusztítani egyes vírusokat és baktériumokat.

Az otthon az új iroda

Nagyon sokan otthonainkban dolgozunk a karantén alatt; az építész szerint a járvány lefolyása után azonban nem mindenki fog már másnap berohanni az irodába dolgozni, sokan inkább otthon maradnak.

A járvány után sokkal több figyelmet fognak az építészek és a lakberendezők is fordítani a home office-terek kialakítására. Az otthoni munkatér már nem csak egy asztal, egy rossz fényű lámpa és egy étkezőszék lesz valahol a nappali egyik sarkában. Komplett, szeparált szobákat fognak otthoni irodaként kialakítani, hatalmas ablakokkal, sötétítő függönyökkel, kényelmes bútorokkal, a megfelelő tech-felszereléssel és esetleges hangszigeteléssel.

A minikertek forradalma

Nagyon trendik voltak az urbán minikertek az elmúlt években, de most, a járvány hatására óriási boomot tapasztalhatunk majd a városi kertalapításban az építész szerint.

Ennek több oka is van: egyrészt a növényekkel való fizikai érintkezés bizonyítottan jót tesz a mentális egészségünknek, a kertészkedés megnyugtató. Másrészt pedig most, kijárási korlátozások és karantén alatt nagyobb az igény, mint valaha arra, hogy azt együk, amit mi magunk termelünk. Persze egy belvárosi lakás nappalijában, vagy a teraszon, esetleg a tetőn nem lehet mindent megtermelni, ami az egészséges táplálkozáshoz kell, de azért nagyon sok mindent ültethetünk.

Az urbán minikertek mellett Makno szerint a pincekertek és kézműves otthoni pincegyárak is népszerűek lesznek: például speciális világítással létrehozott veteményesek, otthoni mini sajtgyárak vagy épp kézműves mini borászatok.

Végezetül Makno megemlíti, mennyien néztük döbbent ámulattal, hogy Kína levegője két hónap termelési szünet után milyen csodálatosan kitisztult, és a lakók újra fellélegezhettek. Szerinte ezek az emlékek nem fognak nyomtalanul eltűnni, és a többség a jövőben nem akar majd környezetszennyező gyáraktól tömegcikkeket vásárolni, és gyakrabban fogja megkérdezni egy-egy megvásárolt termék esetében, hogy természetes alapanyagokból készült-e, valamint árt-e a környezetnek az előállítása.

Úgyhogy összességében az építészeten túl is óvatosabb, lokalizáltabb, egészségesebb, önellátóbb, tisztább és környezettudatosabb lesz Makno szerint a társadalom jó része a járvány után. Tiszta szívből drukkolunk, hogy igaza legyen.

Ez is érdekelhet:

építész | urban | kertes ház | covid-19 | lakótelep

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram