Készülj fel a határon, olyan új intézkedéseket vezetnek be, ami mindenkit érinthet

Az Európai Unió Parlamentje és Tanácsa ideiglenes megállapodást kötött a Schengeni határellenőrzési kódex aktualizálásáról, amivel többek között csökkenteni akarják a belső határellenőrzések számát.

A megállapodást megküldik a tagállamok tanácsi képviselőiből álló Állandó Képviselők Bizottságának, a dokumentumot mindkét félnek hivatalosan el kell fogadnia, mielőtt az hatályba lépne.

A megállapodás értelmében a tagállamok csak abban az esetben vezethetnek be ellenőrzéseket a belső határokon, ha bizonyítottan komoly veszély fenyegeti a belső biztonságot, és más intézkedésekkel nem lehet azt megfékezni.

A megállapodás azt is tisztázza, hogy az ellenőrzések legfeljebb egy hónapig tarthatnak, és nem hosszabbíthatók meg három hónapnál hosszabb időre. Kivéve előre látható veszélyek esetén, amikor az ellenőrzéseket maximum hat hónapra lehet bevezetni és legfeljebb két egymást követő évre meghosszabbítani. Nagy horderejű kivételes esetekben akár két évnél tovább is meghosszabbíthatók maximum kétszer hat hónappal.

A belső határellenőrzés alternatívájaként megerősítenék a határokon átnyúló rendőrségi együttműködést a határ menti régiókban.

Az aktualizált kódex új határintézkedések bevezetését is előirányozza, hogy elejét vegyék a migránsok eszközként való felhasználásának. Eszerint új eljárásmódot írnak elő az illegális migránsok áthelyezésére is. Szabályozzák továbbá a nem uniós állampolgárokra vonatkozó utazási korlátozásokat súlyos egészségügyi veszélyhelyzetek esetén, a Covid során levont tanulságok alapján.

(Forrás: Schengen Visa Info, ec.europa.eu, képek: Getty Images)

határok | intézkedések | európai unió | változás | schengen

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Ezeket veszik észre rögtön a légiutas-kísérők, amikor az utas beszáll a gépbe

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom