Close
Ezt a paradicsomi francia szigetet most érte el először a koronavírus

Ezt a paradicsomi francia szigetet most érte el először a koronavírus

A csendes-óceáni sziget a világ azon ritka területei közé tartozott, ahol egészen mostanáig nem volt egyetlen covidos eset sem. 

Először jelentettek koronavírusos fertőzötteket a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniából: az eddig feltárt kilenc eset miatt kéthetes teljes lezárást rendeltek el hétfőtől a csendes-óceáni francia területen, amelyet, egészen hihetetlen módon, mostanáig teljesen megkímélt a járvány.

Ouaïème, Új-Kaledónia

A kilenc esetet a vasárnapi tömeges szűrés során tárták fel az egészségügyi hatóságok, amelyet azért rendeltek el, mert a másik csendes-óceáni francia területen, az Új-Kaledóniától 2200 kilométerre keletre található Wallis és Futuna-szigeteken az előző nap először bizonyult pozitívnak egy helyi lakos koronavírustesztje.

Francia Új-Kaledónia, illetve Wallis és Futuna mindeddig a világ olyan ritka területeihez tartozott, ahol nem volt jelen a Covid–19, miután minden beutazónak kéthetes karanténba kellett vonulnia a számára kijelölt hotelben.

A két szigetcsoport körül egészségügyi buborék volt, és ezért szabadon is lehetett közlekedni. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a vírus hogyan jelent meg Wallis és Futunán.

Kanumera-öböl, Ile des Pins, Új-Kaledónia

Az első vizsgálatok szerint a páciensnél február közepén jelentek meg a tünetek, így feltételezhető, hogy január végén fertőződött meg Wallis és Futunán

– mondta Thierry Santa, Kaledónia kormányzatának vezetője. Az első fertőzöttet súlyos állapotban kezelik a térség központjának számító Noumea kórházában.

“Egy olyan emberről van szó, aki hetekkel ezelőtt két hetet karanténban töltött, amelyet egy negatív teszt után hagyhatott el. Amikor a tünetek megjelentek nála, orvoshoz fordult, és a tesztje pozitívnak bizonyult, ez arra utal, hogy a koronavírus már terjed a szigeten” – hangsúlyozta Hervé Jonathan, Wallis és Futuna állami képviselője az AFP francia hírügynökségnek.

Ile des Pins, Új-Kaledónia

A kormányzó bejelentette, hogy hétfőtől két hétig teljes lezárás és szigorú lakhelyelhagyási tilalom lép életbe mindenki számára azzal az egyértelmű céllal, hogy megálljon a vírus terjedése, amíg még nem késő.

A lezárás részleteit hétfőn ismertetik, de a hatóságok azt már bejelentették, hogy az iskolák bezárnak, és minden, nem létfontosságú tevékenységet betiltanak, az oltási kampányt pedig felgyorsítják a kétszázötvenezer lakosú Új-Kaledóniában, ahol eddig ötezren vették fel az első dózist, és több mint ezerhatszázan pedig már mindkét komponensét megkapták az oltásnak.

Étterem Noumea kikötőjében

Míg Új-Kaledónia egy év késéssel csatlakozott a világjárványhoz, addig ez a gyönyörű görög sziget teljesen vírusmentessé vált, a Wizz Air pedig igen optimista hozzáállással Olaszországban nyit új bázist.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Íme a tiltott sziget, ahova száz év óta csak egy család léphet be szabadon a katonaságon kívül
Norvégiában került elő egy skót kislány huszonöt éve tengerbe dobott palackpostája
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom