Close
Ezt a paradicsomi francia szigetet most érte el először a koronavírus

Ezt a paradicsomi francia szigetet most érte el először a koronavírus

A csendes-óceáni sziget a világ azon ritka területei közé tartozott, ahol egészen mostanáig nem volt egyetlen covidos eset sem. 

Először jelentettek koronavírusos fertőzötteket a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniából: az eddig feltárt kilenc eset miatt kéthetes teljes lezárást rendeltek el hétfőtől a csendes-óceáni francia területen, amelyet, egészen hihetetlen módon, mostanáig teljesen megkímélt a járvány.

Ouaïème, Új-Kaledónia

A kilenc esetet a vasárnapi tömeges szűrés során tárták fel az egészségügyi hatóságok, amelyet azért rendeltek el, mert a másik csendes-óceáni francia területen, az Új-Kaledóniától 2200 kilométerre keletre található Wallis és Futuna-szigeteken az előző nap először bizonyult pozitívnak egy helyi lakos koronavírustesztje.

Francia Új-Kaledónia, illetve Wallis és Futuna mindeddig a világ olyan ritka területeihez tartozott, ahol nem volt jelen a Covid–19, miután minden beutazónak kéthetes karanténba kellett vonulnia a számára kijelölt hotelben.

A két szigetcsoport körül egészségügyi buborék volt, és ezért szabadon is lehetett közlekedni. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a vírus hogyan jelent meg Wallis és Futunán.

Kanumera-öböl, Ile des Pins, Új-Kaledónia

Az első vizsgálatok szerint a páciensnél február közepén jelentek meg a tünetek, így feltételezhető, hogy január végén fertőződött meg Wallis és Futunán

– mondta Thierry Santa, Kaledónia kormányzatának vezetője. Az első fertőzöttet súlyos állapotban kezelik a térség központjának számító Noumea kórházában.

“Egy olyan emberről van szó, aki hetekkel ezelőtt két hetet karanténban töltött, amelyet egy negatív teszt után hagyhatott el. Amikor a tünetek megjelentek nála, orvoshoz fordult, és a tesztje pozitívnak bizonyult, ez arra utal, hogy a koronavírus már terjed a szigeten” – hangsúlyozta Hervé Jonathan, Wallis és Futuna állami képviselője az AFP francia hírügynökségnek.

Ile des Pins, Új-Kaledónia

A kormányzó bejelentette, hogy hétfőtől két hétig teljes lezárás és szigorú lakhelyelhagyási tilalom lép életbe mindenki számára azzal az egyértelmű céllal, hogy megálljon a vírus terjedése, amíg még nem késő.

A lezárás részleteit hétfőn ismertetik, de a hatóságok azt már bejelentették, hogy az iskolák bezárnak, és minden, nem létfontosságú tevékenységet betiltanak, az oltási kampányt pedig felgyorsítják a kétszázötvenezer lakosú Új-Kaledóniában, ahol eddig ötezren vették fel az első dózist, és több mint ezerhatszázan pedig már mindkét komponensét megkapták az oltásnak.

Étterem Noumea kikötőjében

Míg Új-Kaledónia egy év késéssel csatlakozott a világjárványhoz, addig ez a gyönyörű görög sziget teljesen vírusmentessé vált, a Wizz Air pedig igen optimista hozzáállással Olaszországban nyit új bázist.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

futuna | csendes-óceán | francia sziget | új-kaledónia | wallis

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram