Close
Ez a bájos sziget lett Európa első Covid-mentes helye

Ez a bájos sziget lett Európa első Covid-mentes helye

Nem számít túl felkapottnak a görögországi Kasztelórizó, de gyaníthatóan már nem sokáig.

Az Égei-tenger törökországi partjaihoz közel fekvő kis szigeten ugyanis mind az ötszázhúsz lakost sikeresen beoltották a koronavírus elleni vakcina mindkét adagjával, vagyis a kontinensen elsőként Kasztelórizó teljesen Covid-mentes terület lett.

A sikerhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Kasztelórizón tavaly március óta hivatalosan csak egy esetet regisztráltak, illetve a görög kormány a teljes lakosság beoltásával próbálja megvédeni azokat a kis szigeteket, melyek nem rendelkeznek nagyobb kórházakkal.

Görögország stratégiája az, hogy a nyár előtt valamennyi kis és elszigetelt területet Covid–19-mentessé tegyen abban a reményben, hogy azzal új lendületet adjon a járvány miatt megfeneklett turizmusnak.

Számos utazási iroda már Kasztelórizóra irányította a figyelmét, az Ethnos Greece becslése szerint ebben az évben harmincöt százalékkal nőhet a sziget turistaforgalma.

Maga a sziget egyébként a Gabriele Salvatores rendezésében készült Mediterraneo című filmből lehet ismerős. A történet szerint a második világháború idején egy csoport olasz katonát helyeznek a szigetre helyőrségi figyelőállásba, a hadsereg azonban a háború végéig megfeledkezik róluk, és három évre Kasztelórizón (olaszul Castelrossón) ragadnak. A film 1992-ben Oscar-díjat nyert a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriában.

Kasztelórizó nem egy klasszikus turistamágnes hely, itt-ott kietlen és sziklás, amolyan érintetlen paradicsomként aposztrofálják. Nincsenek például híres strandjai, de ismert látnivalói közé tartoznak a bizánci templomok, valamint a Kék-barlang, melynek méretei meghaladják a híres Capri-szigeti Kék-barlangét.

Mivel a sziget egykoron az Oszmán Birodalom része volt, a tipikus görög templomok és kápolnák mellett mecsetet is találni Kasztelórizón.

Hagyományos neoklasszicista stílusban épült kastélyai és a kikötője egészen lenyűgöző látvány, nem beszélve a türkizkékben pompázó tengeréről, melynek partjáról egészen Törökországig ellátni.

Mennénk

Kutatások igazolták, hogy az utazni vágyók nyolcvan százaléka már elkészítette a következő hat hónapra vonatkozó tervét. A szakemberek szerint ennek oka, hogy bár a pandémia gyakorlatilag lenullázta az utazások számát, az oltások egyre szélesebb körű terjedése ismét okot ad az optimizmusra. Itt összefoglaltunk mindent, amit az utazás jövőjét jelentő oltásútlevélről tudni kell.

(Forrás: EuroNews, Wikipedia, fotók: Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Norvégiában került elő egy skót kislány huszonöt éve tengerbe dobott palackpostája
Európa egyik legjobb állatkertje lett a budapesti
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom