Close
Ez a bájos sziget lett Európa első Covid-mentes helye

Ez a bájos sziget lett Európa első Covid-mentes helye

Nem számít túl felkapottnak a görögországi Kasztelórizó, de gyaníthatóan már nem sokáig.

Az Égei-tenger törökországi partjaihoz közel fekvő kis szigeten ugyanis mind az ötszázhúsz lakost sikeresen beoltották a koronavírus elleni vakcina mindkét adagjával, vagyis a kontinensen elsőként Kasztelórizó teljesen Covid-mentes terület lett.

A sikerhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Kasztelórizón tavaly március óta hivatalosan csak egy esetet regisztráltak, illetve a görög kormány a teljes lakosság beoltásával próbálja megvédeni azokat a kis szigeteket, melyek nem rendelkeznek nagyobb kórházakkal.

Görögország stratégiája az, hogy a nyár előtt valamennyi kis és elszigetelt területet Covid–19-mentessé tegyen abban a reményben, hogy azzal új lendületet adjon a járvány miatt megfeneklett turizmusnak.

Számos utazási iroda már Kasztelórizóra irányította a figyelmét, az Ethnos Greece becslése szerint ebben az évben harmincöt százalékkal nőhet a sziget turistaforgalma.

Maga a sziget egyébként a Gabriele Salvatores rendezésében készült Mediterraneo című filmből lehet ismerős. A történet szerint a második világháború idején egy csoport olasz katonát helyeznek a szigetre helyőrségi figyelőállásba, a hadsereg azonban a háború végéig megfeledkezik róluk, és három évre Kasztelórizón (olaszul Castelrossón) ragadnak. A film 1992-ben Oscar-díjat nyert a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriában.

Kasztelórizó nem egy klasszikus turistamágnes hely, itt-ott kietlen és sziklás, amolyan érintetlen paradicsomként aposztrofálják. Nincsenek például híres strandjai, de ismert látnivalói közé tartoznak a bizánci templomok, valamint a Kék-barlang, melynek méretei meghaladják a híres Capri-szigeti Kék-barlangét.

Mivel a sziget egykoron az Oszmán Birodalom része volt, a tipikus görög templomok és kápolnák mellett mecsetet is találni Kasztelórizón.

Hagyományos neoklasszicista stílusban épült kastélyai és a kikötője egészen lenyűgöző látvány, nem beszélve a türkizkékben pompázó tengeréről, melynek partjáról egészen Törökországig ellátni.

Mennénk

Kutatások igazolták, hogy az utazni vágyók nyolcvan százaléka már elkészítette a következő hat hónapra vonatkozó tervét. A szakemberek szerint ennek oka, hogy bár a pandémia gyakorlatilag lenullázta az utazások számát, az oltások egyre szélesebb körű terjedése ismét okot ad az optimizmusra. Itt összefoglaltunk mindent, amit az utazás jövőjét jelentő oltásútlevélről tudni kell.

(Forrás: EuroNews, Wikipedia, fotók: Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Még a koronavírus előttinél is jobb turisztikai adatokat produkált most Magyarország
Csak védettségivel látogathatók az éttermek és a bárok ebben a belga nagyvárosban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom