A rendszerváltás óta nem történt ilyen a Balatonnál

Pénteken érik el a Balatonhoz vezető Sió-csatornát a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vadonatúj hajói, amelyek szerdán indultak Komáromból.

A rendszerváltás óta nem érkezett új személyszállító komp és katamarán a Balatonra, a jelenleg is használt három katamaránját a Bahart 1978 és 1981 között szerezte be, és a kompok átlagos életkora is 50-60 év.

Most azonban mindez megváltozik: Szántód és Tihany néven két új komp, Balaton és Tomaj néven pedig két új katamarán áll forgalomba, melyek motorjai a legmodernebb környezetvédelmi normáknak is megfelelnek. Emellett az új kompoknak minden eddiginél nagyobb az utas- és járműbefogadó képessége, és sok kerékpár is elfér rajtuk.

A 45 méter hosszú és 11 méter széles új kompok 24 autót, 30 kerékpárt és 120 utast képesek egyszerre szállítani.

A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok 350 utast vihetnek egy időben a partok között, és 35 kerékpár szállítására is alkalmasak, ami lényegesen meghaladja a jelenlegi hajók kapacitását.

Az új hajókat szállító konvoj a komáromi hajógyárból indult el a Dunán, Komárom és a Sió torkolata között 272 kilométert tett meg. Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, a forgalomba állásuk előtt még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után.

A hajóknak több hajó több más járművel együtt várakozniuk kellett a megfelelő vízszintre, hogy jussanak a tóra a Sión keresztül. Az alacsony vízállás korábban két éven át nem tette lehetővé a zsilipnyitást.

(Forrás: MTI, képek: Facebook/Bahart)

Bahart | komp | hajó | katamarán | balaton

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom