Close
Újabb hazai dizájnerek előtt nyílhat meg az út Európa felé

Újabb hazai dizájnerek előtt nyílhat meg az út Európa felé

Lezárult a Magyar Divat & Design Ügynökség gyártásfejlesztési célú Design Lab inkubációs programjának első szakasza: a bírálóbizottság kiválasztotta azokat a gyártó-tervező párosokat, akik kimagasló kreativitásuknak és professzionalitásuknak köszönhetően támogatási keretben részesülnek. A legjobbnak ítélt hét pályázó szériaérett termékek véglegesítésére és gyártására fordíthatja a vissza nem térítendő támogatást.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) idén tavasszal először indította útjára a Design Lab inkubációs programot, amellyel a gyártók és a formatervezők közötti együttműködéseket kívánta elősegíteni. Az ügynökség olyan pályaműveket várt, melyek innovatív, ugyanakkor versenyképes dizájntermékek ötleteit vetítik elő. Az együttműködések létrejöttét a Speed Dating online networking esemény segítette, melynek köszönhetően a gyártóval vagy tervezővel nem rendelkező iparági szereplők új ismeretségekre tehettek szert.

Mind a pályázatra, mind a kapcsolatépítő rendezvényre nagy volt az érdeklődés: összesen negyvenhárom gyártó-tervező páros jelentkezett a felhívásra, jellemzően a bútoripar területéről, de neveztek háztartási kerámia, villamos világítóeszköz, beton-, gipsz- és cementtermék, valamint textíliák gyártására is. A pályázatokat egy bírálóbizottság értékelte, melyben olyan szaktekintélyek kaptak helyet, mint Hosszú Gergő Red Dot díjas formatervező, a Co&Co Designcommunication ügyvezetője; Majcher Barbara, a Magyar Formatervezési Tanács főtanácsosa; Mascher Róbert, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke, valamint Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség elnöke. Ötödik bíraként jelen volt még Jean-Paul Bath, a Design Lab ötletét inspiráló, negyvenegy éves szakmai múltra visszatekintő francia dizájnintézet, a Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement (VIA) elnöke is, aki a pályaművek vizuális dokumentációját véleményezte.

A bírálóbizottság szakmai döntése értelmében hét gyártó-tervező pár kaphatott támogatási keretet új bútor, lámpa és egyéb bútoripari termék megvalósításához, köztük – az Árkossy Bútor és Horváth Máté, a Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Kft. és Leits Miklós, a Rotte Kft. és Kele Sára, a Balaton Bútor Kft. és Lakos Dániel, a Tilia 2002 Bt. és Ulmann István, a Varkoly Fiai Bútoripai Kft. és Horváth Máté, Úri Lux Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, valamint Kertész Attila és Simonfalvi Bence duója. A kiválasztott kooperációk innovatívak és exportképesek, és a szakmai megvalósíthatóság, a vizuális megjelenítés vagy a sorozatgyárthatóság szempontjából is a mezőny élén járnak.

Lakos Dániel

“A Design Lab kialakítását megelőző szakértői kerekasztal-beszélgetés során az iparági képviselők kiemelték, nagy igény van olyan projektalapú kooperációkra, amelyekben a gyártók professzionalizmusa és a tervezők kreativitása versenyképes termékek formájában ölt testet. Az ágazati visszajelzéseket vettük figyelembe a program kidolgozásakor, mely a sikeres együttműködések előmozdítása mellett, a gyártói háttér erősítésére, valamint az ágazat exportjának ösztönzésére is hatással kíván lenni. A beérkező pályázatok nagy száma és a kiválasztott gyártó-tervező párosok kreatív prototípusfejlesztési tervei visszatükrözik, hogy a versenyképesség kulcsa az együttműködésekben és összefogásokban rejlik, melyek még inkább felértékelődtek a világjárvány által előidézett gazdasági helyzetben” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

A kiválasztott projekttervekben bemutatott termékek legyártására hat hónap áll a csapatok rendelkezésére. A Magyar Divat & Design Ügynökség gyárlátogatásokon keresztül kíséri figyelemmel a megvalósításhoz vezető lépéseket. A program végeztével az elkészült dizájntárgyakat az ügynökség előreláthatóan egy kiállítás keretében mutatja be a szakma és a nagyközönség számára.

FOLYTASD EZZEL
Hajó alakú hálószobája van ennek a gyönyörű kanadai háznak
Ez a rendőrőrsből lett luxusszálloda nyerte el a rangos építészeti díjat
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom