Close
Újabb majomhimlős eseteket regisztráltak Magyarországon

Újabb majomhimlős eseteket regisztráltak Magyarországon

Az első majomhimlős esetet a múlt héten regisztrálták az országban, most pedig újabb fertőzötteket azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei.

Egy 35 éves, Budapesten élő és egy 24 éves Pest megyei férfinél fedezték fel a majomhimlő jeleit. A fertőzöttek enyhe tünetekkel az otthonukban tartózkodnak, elkülönítve tájékoztatta az NNK az MTI-t.

Az illetékes hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat és a kontaktkutatást.

Eközben az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlő-gyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Az országos tisztifőorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy zoonózis-fertőzés, mely elsősorban állatról emberre terjed, emberek között nem adható át könnyen, csak szoros kontaktussal.

A kezdeti szakaszban rossz közérzettel, fejfájással, izomfájdalommal, nyirokcsomó-duzzanattal, majd megjelennek a kiütések, hólyagok elsősorban az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

Az amerikai egészségügyi hatóság már figyelmeztetést is kiadott a majomhimlővel kapcsolatos óvintézkedésekről.

(Forrás: MTI, képek: Unsplash)

tünetek | fertőzés | majomhimlő | újabb eset | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legbarátságosabb városai

Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram