Close
Újabb részletek derültek ki, mi történik négymillió oltott után

Újabb részletek derültek ki, mi történik négymillió oltott után

Többek között éjfélre tolódik a kijárási tilalom, és a rendezvényeken nem kell majd maszk az oltottaknak.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy négymillió beoltottnál – várhatóan ezen a héten szerdán-csütörtökön – megnyitják a szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. A sok kérdést felvető új enyhítéssel kapcsolatban a kormány hétfő reggel véglegesítette a vonatkozó szabályokat, eszerint négymillió beoltottnál:

  • tizenegy óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom;
  • az üzletek este tizenegyig maradhatnak nyitva;
  • védettségi igazolvánnyal látogathatóak lesznek a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények – például állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár –, illetve sportoláshoz az uszodák, jégpályák és edzőtermek is;
  • látogathatók lesznek este tizenegyig a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal;
  • a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket is.

Ezek mellett két újdonság is van a korábban belengetett lazításokhoz képest, az egyik szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és felügyeletük alatt álló kiskorúaknak

nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken, azaz a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyíló helyszíneken nem kell maszk.

A Magyar Közlöny emellett kiemeli, hogy a „zenés-táncos rendezvények” nem tartoznak a rendelet hatáskörébe, azok „nem minősülnek kulturális rendezvénynek”, a vendéglátóhelyeken sem lehet ilyeneket rendezni. Kiegészítették a szabadidős tevékenységeket is, védettségi igazolvánnyal látogathatók a kaszinók is.

Kitértek arra is, hogy az utcán, tömegközlekedésen, boltokban továbbra is kötelező marad a maszk, illetve, ahogy írják, „egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk”.

Maradnak emellett a a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások, ilyen esemény vendéglátóhelyen is maximum tíz főig tartható.

Több helyen is felmerült a kérdés, hogy a védettségi igazolványt hogy lehet majd ellenőrizni, például egyes szállodák kiírták, hogy

ők márpedig nem fogják elkérni az igazolványokat.

A kormány részletezésében erre vonatkozóan annyit írt:

„A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság százezer forinttól egymillió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárással is sújtható.”

A Közlöny részletesebben kitér az úgynevezett védettség ellenőrzésére: eszerint

  • a szolgáltatónak joga van elkérni a védettségi igazolványt, illetve a kapcsolódó okmányt is, mely igazolni tudja, hogy valóban az adott emberhez tartozik a védettségi igazolvány (ilyen okmány a személyi, az útlevél);
  • illetve a 18 év alatti személyt is kérheti arra, hogy igazolja kiskorúságát pl. személyivel, diákigazolvánnyal stb.

A kormányzati kommunikáció szerint május végére, hat-hét millió oltás elérése körül leszünk kinn a vízből. Eközben osztrák szomszédaink május 19-én készülnek nyitni, szintén a védettséget igazoló “zöld útlevéllel”, Anglia pedig egy hét múlva teszteli ötezer fővel, milyen a maszk nélküli, távolságtartás-mentes fesztivál.

(Forrás: Telex, Magyar Közlöny, fotók: Getty Images)

oltás | újranyitás | védettség | vendéglátás | beoltott

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram