Fél évszázad után újra látogatható a kétezer éves római palota

A Palatinus-domb északnyugati sarkán, Augustus és Domitianus császáré mellett álló a Tiberius-palota (Domus Tiberiana), amely valószínűleg egy Tiberius császár által épített házról kapta a nevét, bár azt egyetlen forrás sem említi, hogy az uralkodó rezidenciát épített volna.

A régészeti kutatások szerint a palota alapjai valójában Nero korából származnak, röviddel a város nagy részét pusztító 64-es tűzvész után. A rezidencia a Római Birodalom bukása után évszázadokig elhagyatottan állt, mígnem az 1500-as években a Farnese család kertet alakított ki a romok körül.

A palotaromok a Palatinuson

Szeptember 21-én, csütörtökön, közel ötven évvel azután, hogy restaurálás céljából bezárták, újra megnyitották a turisták előtt a látványosságot, amelyből varázslatos panoráma tárul az alatta lévő Forum Romanumra.

A császári rezidencia mellett a komplexumban kertek, istentiszteleti helyek, az uralkodót védő praetorianus gárda lakrészei és szolgálati lakások is helyet kaptak.

A Forum Romanum

Az ásatások során számos lelet előkerült, amely az ókori római életről árulkodik, köztük fém- és üvegtárgyak is, de a termekben szobrokat, egyéb díszeket és ősi érméket is megnézhetnek a látogatók.

Több más változás is történt nemrég az örök városban, az egyik, hogy már csak belépővel megnézni az egyik ikonikus látványosságot, a másik, hogy új koronaékszer-hotel nyitotta meg a kapuit.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

palota | császári palota | Tiberius | Palatinus | róma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom