Close
Hagyománytisztelő és multifunkcionális híd épül a Duna fölött Újvidéken

Hagyománytisztelő és multifunkcionális híd épül a Duna fölött Újvidéken

Vajdasági hagyományokat idéző hidat és egyben közösségi teret kap hamarosan a város.

Az ARCVS által megálmodott, Elbow Shadow néven futó projekt L alakú hídfőkkel tiszteleg a magyar időkben kialakult tradíció előtt. Stílusára olyan ikonikus európai átkelők voltak még hatással, mint a firenzei Ponte Vecchio vagy a Rialto, illetve az 1999-ben megsemmisült elődje.

Az L alakú könyöknek komoly hagyományai vannak arrafelé: a régi könyökházak az újvidéki gazdasági élet szimbólumának számítottak, illetve a kifejezés reflektál a korábban használt hosszmértékegységre is.

Nem csupán a szokásos funkcióját látja majd el a híd, mert némi közösségi életet is csepegtet majd Újvidék mindennapjaiba.

Összesen hatezer négyzetméternyi területet alakítanak ki a folyó felett, ahol így biciklis- és gyalogossávok, valamint irodák kapnak helyet – a szállodai rész a szárazföldön marad.

Ami a számokat illeti: tizenkét méter széles, tíz méter magas és kétszáz méter hosszú átkelő fogja díszíteni a látképet.

A folyóra néző legszebb kilátást a kikötő és a vár szomszédságában épülő acélkeretes híd vendéglátó egységeiben (étterem, kávézó) és üzleteiben találjuk majd.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Archdaily)

híd | újvidék | közösségi tér | szerbia | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram