Reméljük, láthatjuk még Kelet-Ukrajna rejtőzködő emlékeit

Mesebelien gazdag díszítések és szikáran realista tervek jellemzik a városok történetét.

Ukrajna nem tartozik a turisztikai és kulturális szempontból legtöbbet emlegetett területek közé, és  jelenleg sem a műemlékei miatt szerepel a hírekben. Mindazonáltal, ha már naponta nézzük az országgal kapcsolatos aktualitásokat, megkerestük azt is, mi mindent érdemes tudnunk a régió történeti emlékeiről abban a reményben, hogy hamarosan véget érnek a harcok, és ismét a különleges helyszínek miatt vehetik elő a térképet az utazók.

A város, melyet egy walesi mágnás alapított

A Donyec-medence régiójának legnagyobb városát, Donyecket jó ideje a nehézipar, ezen belül is az alumíniumgyártás, a vegyipar és a szénbányászat fémjelzi, aminek rohamos gazdasági fejlődését, de egyben aggasztó ökológiai állapotát is köszönheti.

A települést a 18. század végén Aleksandrovka néven említik, a 19. század végén viszont már egy walesi üzletember, John Hughes neve alapján hivatkoznak rá Hughesovka vagy Juzovka-ként, aki acélgyárat és több szénbányát is alapított a régióban.

A város eredetileg két részre oszlott, egy északi és egy déli területre. Míg délen a gyárak, a vasútállomás, a távíróépület, a kórház, az iskolák és az angol kolónia tagjainak angol stílusban, zöld tetőkkel és nagy ablakokkal épült házak kaptak helyet, addig északon a kereskedők, kézművesek és bürokraták éltek. Ott volt a vásárcsarnok, a rendőrkapitányság és a Jézus színeváltozása székesegyház.

A központi utcát egy-kétszintes lakóépületek, éttermek, szállodák, irodák és bankok szegélyezték, egyik híres fennmaradt épülete a Hotel Nagy-Britannia. 

A 20. században aztán a várost szovjet tervek szerint építették át. Mai látnivalói közé tartozik a régió kultúráját és történetét bemutató két múzeum, a Donyecki Régió Történeti Múzeuma és a Donyecki Regionális Művészeti Múzeum,  valamint az öntöttvas szobrok parkja.

Valamint az 1938-as Donbass Palace, mely sokáig az ország vezető üzleti hotele volt.

Az első szovjet felhőkarcoló otthona

Harkov a 17. század közepén erődítményként épült, de az idők során maga mögött hagyta baljós múltját, és olyan jelentős ipari-kulturális központtá nőtte ki magát, hogy egy ideig még az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosa is volt.

A települést nevezhetnénk akár a tornyok városának is, mert története során mindig  a magasba tört. Az egykori erőd tíz tornnyal büszkélkedhetett. Falain belül, az Egyetem-dombra, a Lopan folyó partján épült a Nagyboldogasszony-katedrális, mely a város  fő ortodox temploma  volt az Angyali üdvözlet-székesegyház megépültéig.

A 19. században kilencven méter magas harangtornyot emeltek mellé, mely egészen a 21. századig a város legmagasabb épülete maradt. Pedig voltak még kezdeményezések.

A két háború között megépült ugyanis a Derzhprom nevű kormányzati tömb, mely a konstruktivista-modernista építészet úttörőjeként különleges helyet foglal el az építészet történetében, és az UNESCO világörökségi cím várományosa.

Az épületcsoportban található a Szovjetunió első felhőkarcolója, mely tizenhárom emeletével és hatvanhárom méterével a korában Európában is impozánsnak számított.

Európa matematikailag legszebb épülete

Kijevet gyakran emlegetik zöld városként,  miután két botanikus kert és számos park, köztük egy nemzeti park, valamint több sziget is gondoskodik arról, hogy az ember kiszabadulhasson a természetbe. A Venetsianskyin például vidámparkot és strandot is találunk, de csónakbérlésre is van lehetőség.

Persze, nemcsak a kirándulásokra, hanem a kulturális és történelmi ismeretek szerzésére is bőven akad tér az ukrán fővárosban, mely mintegy negyven múzeumnak ad otthont.

Ott található többek között Ukrajna második világháborús Történeti Múzeuma, amely beltéri és kültéri kiállításokkal várja az érdeklődőket, dombokkal körülvéve, kilátással a Dnyeper folyóra, az Ukrán Művészeti Múzeum vagy a Csernobili Múzeum.

A régi városfal maradványát őrzi a Golden Gate, a barlangkolostor vagy Pecserszka lavra nemcsak az UNESCO Világörökség része,

de matematikailag Európa legszebb épülete is, a Ház Kimérákkal vagy Horodecki-ház pedig a szecesszió ikonikus példája.

Persze nemcsak kelet felé érdemes keresgélnünk, ha közeli kincseket keresünk, Közép- és Dél-Európa is jócskán tartogat ilyesmiket.

(Forrás: Wikipédia, Képek: Wikimedia Commons, Unsplash, GettyImages)

donyeck | kijev | ukrajna | látnivalók | érdekességek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom