Már közel egy hónapja sós víz jön a csapból Uruguayban, az egész ország kétségbeesetten tüntet

27 napja nincs rendes ivóvíz az országban a kormány elhibázott és kétségbeesett lépése után.

“Már 27 napja nincs rendes ivóvíz Montevideóban és környékén, ahol az ország lakosságának 60 százaléka lakik. Jön víz a csapból csakhogy az sós!”- mondja a Föld barátai környezetvédő mozgalom egyik aktivistája a francia közszolgálati RFI tudósítójának Montevideóban, írja a Bloombergre hivatkozva a HVG.

A tudósok már évekkel korábban figyelmeztettek arra, hogy a klímaváltozás krónikus vízhiányhoz vezethet Uruguayban: az elmúlt években már a szokásos eső mennyiségnek csak az egyharmada érkezett meg az országban, ahol a szakértők szerint a kormány a meglévő vízzel sem gazdálkodik ésszerűen, emellett a  hálózat régi és elavult, a víz jelentős része elszivárog.

És hogy miért sós a víz? Mivel a szárazföldi kutak jórészt kimerültek a hároméves aszály következtében, és a kormány egy kétségbeesett lépéssel a Rio de La Plata folyó torkolatából vezeti a vizet a hálózatba. Csakhogy ott már az édesvíz keveredik a tengervízzel, amely sós és magasabb a nátriumtartalma. Éppen ezért a hatóságok fel is szólították a betegeket, hogy ne igyanak a csapvízből, de persze az egészségesek se nagyon bírják a sós vizet, mindenkinek hányingere lesz tőle.

Az utcákon rendszeresen tüntetnek: vizes palackokat vágnak a földhöz, és követelik, hogy a kormány tegyen már valamit. Emellett persze mindenki árgus szemekkel lesi a meteorológia előrejelzéseket, és az egész ország esőért imádkozik. A meteorológia intézet szerint júliusban már nagy esők jöhetnek, és így feltölthetik a víztárolókat.

(Forrás: HVG, fotó: Getty)

montevideo | tüntetés | sós víz | klímaváltozás | víz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom