Close
Itt a bizonyíték, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az utazást

Itt a bizonyíték, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az utazást

Elkészült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei első félévre vonatkozó utazási statisztikája, és a számok nem mutatnak túl fényes képet a belföldi utazásokról.

Mint kiderül, 2023. január-júliusban a belföldi vendégek 8,1 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. A külföldiek ugyanakkor tizenhárom százalékkal több éjszakát töltettek el az országban.

Ami a júliust illeti: a belföldivendég-éjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, a külföldiekre pedig itt is a tizenhárom százalékos emelkedés volt jellemző.

Ebben a hónapban összesen 2,2 millió vendég 6,4 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 4,3 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké viszont egy százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Júliusban a vendégéjszakák hatvankét százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 2,3 százalékkal esett vissza, a magán- és egyéb szálláshelyek viszont 1,2 százalékos növekedést reisztrálhattak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 8,4 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A turisztikai szálláshelyeken a vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,9 millió volt, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 837 ezer vendég 2,3 millió éjszakát töltött. Utóbbiak 57 százalékát szállodákba foglalták, ahol a vendégéjszakák száma 9,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 8,2 százalékkal csökkent 2022 júliusához viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák negyvenkét, illetve 8,2 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 4,8 százalék volt. A külföldi vendégek száma tizenkilenc, a vendégéjszakáké tizenhárom százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 907 ezer vendég 2,6 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 628 ezer vendéget és 1,6 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 65 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma nyolc százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma huszonkét százalékkal bővült 2022 júliusához viszonyítva. A külföldivendég-éjszakák negyvenöt százalékát Budapesten  regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség a Balaton volt, huszonnégy százalékos részesedéssel.

Összesen 33 803 turisztikai szálláshely, ezen belül 3034 kereskedelmi, illetve 30 769 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1005 szálloda és 1203 panzió volt nyitva július egy részében vagy egészében.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

statisztika | 2023 | KSH | utazás | belföld

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram