Close
Rémisztő, mennyire hatott a magyarok mentális egészségére a rengeteg utazási korlátozás

Rémisztő, mennyire hatott a magyarok mentális egészségére a rengeteg utazási korlátozás

A Roadsternél számunkra mindig is evidencia volt, mennyire imádunk utazni és az sem meglepetés, hogy ez mennyire jót tesz az ember testének, fejének és lelkének más kultúrákat magába szívni. Az viszont igen, hogy mennyire rosszat is tesz a hiánya.

Vakációval a jóllétért

Egy vezető utazási technológiai cég, a cseh Kiwi.com reprezentatív felmérést készített hazánkban az utazás és a mentális egészség kapcsolatáról.

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok felének romlott a mentális egészsége az utazási korlátozások miatt. A kutatásban résztvevő honfitársaink kétharmada szerint emellett az utazás és a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi egy-két utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessünk.

A felmérésből kiderült, hogy az X generáció tagjai igénylik leggyakrabban utazást, ennek ellenére a Z generáció tagjait viselte meg legjobban az, hogy nem utazhattak. Tízből hat fiatal felnőtt érzelmeire különösen kihatott a járvány miatti karanténidőszak.

Szintén látványos eredmény, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy a vakáció és a jóllét szorosan összefüggenek:

Tízből kilenc magyar (91%) szerint az utazás és a nyaralás javíthatja a mentális egészséget, sőt, a válaszadók kétharmada szerint határozott összefüggés van a vakációzás és a jóllét között.

Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább azt vallja, hogy az utazás pozitív hatással van a jóllétre. A 8 általánost végzettek 85%-a, a szakmunkások 88%-a vallja, hogy ha nyaralhat, akkor jobban érzi magát. Az érettségizettek körében tízből kilencen, míg a diplomások közül majdnem mindenki (97%) úgy gondolja, hogy az utazás hozzájárulhat a jólléthez.

A nőket és a fiatalabbakat jobban megviselték az utazási korlátozások

Majdnem minden második (49%) magyar úgy gondolja, hogy romlott a mentális egészsége a világjárvány idején a korlátozott utazási lehetőségek miatt. Az okok közt leginkább az érzelmi instabilitást, változó hangulatot (31%), valamint a szorongást és a depressziót (22%) jelölték meg, de akadtak olyanok is, akiknél unalmat (14%) vagy magányt (8%) váltottak ki az utazás lehetősége nélküli hosszú hónapok.

A nők inkább tapasztalták a lezárások miatt mentális egészségük romlását: míg körükben a válaszadók 52%-a, addig a férfiak 46%-a érzi úgy, hogy az utazás hiánya negatívan hatott a jóllétükre. Jelentősek a különbségek a generációk között ezen a téren; a fiatalabbakat jobban megviselte az, hogy nem utazhattak. Míg a Z generáció tagjai közül tízből hatan úgy érzik, hogy romlott a mentális egészségük, addig az Y generáció kicsit több, mint fele (52%), az X generáció 44%-a vélekedik így, a Baby boomerek körében pedig a legalacsonyabb ez az arány: tízből mindössze három fő (29%) tapasztalt a mentális egészségében negatív változást a korlátozott utazási lehetőségek miatt.

Az X generáció tagjai igénylik a legtöbb utazást

Minden huszadik ember elegendőnek tartja azt, ha kétévente utazhat, míg 12%-nak az ennél ritkább utazás is elegendő. A magyarok döntő többsége (83%) viszont legalább egy, de inkább több utazást tart ideálisnak. A legtöbb magyar (38%) évi egy vakációval tud feltöltődni. A válaszadók több, mint negyedének (28%) évi két utazásra van szüksége mindehhez. 8% évi legalább három út mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni, míg 9%-nak még ennél is többre van szüksége.

Eltérő vakációkedvvel rendelkeznek a különböző generációk tagjai is. Az X generációsok jólléte igényli a leggyakoribb utazást; náluk a megkérdezettek 88%-ának évente legalább egy nyaralásra van szüksége a feltöltődéshez. Kiemelkedő, hogy a generáció minden második tagja évi legalább két utazással, sőt, tízből egy fő (11%) évi négy vagy több utazással elégedett igazán.

A második legnagyobb utazási kedvvel a Z generáció tagjai bírnak. A fiatal felnőttek 82%-a évi legalább egy vakáció mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni. Minden negyedik Z generációsnak évi két utazásra van szüksége, 18%-uk pedig évi három vagy több vakációt igényel. Az X és a Z generációt az Y generáció, majd pedig a Baby boomer követi ebben a sorban. Az Y generáció tagjai közül tízből nyolc igényel legalább évi egy nyaralást, míg a Baby boomerek háromnegyede.

(Forrás: Kiwi, fotók: Unsplash)

magyar | felmérés | kutatás | mentális egészség | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram