Close
Vajon így fogjuk túlélni a jövőt?

Vajon így fogjuk túlélni a jövőt?

Egy amerikai művész megtervezte a szerinte tökéletes túlélőszettet – még a járvány előtt.

Szennyezett óceánok, ország méretű bozóttüzek, klímakatasztrófa és járványok. Nem csoda, hogy miközben a médiában jó ideje kongatják a klímavészharangot, egyesek a jövőt olyasminek látják, ami nem a kényelmes életről fog szólni, hanem a túlélésről. Lucy McRae művész közéjük tartozik, ezért is alkotta meg poszt-apokaliptikus túlélőszettjét. A felszerelést a hátunkon cipelhetjük majd, éppen úgy, mint a nepáli serpák a terhüket.

A Los Angeles-i művész önmagát testépítészként definiálja. Elgondolása szerint az emberek egyszer hátat fognak fordítani a technológiának – vagy ahogyan ő hívja, az algoritmusok korának –, és lemondanak a digitális eszközök és a közösségi média használatáról.

Ennek az új jövőnek lehet fontos eszköze a túlélőszettje, amely tele van hasznos funkciókkal. Van például benne egy maszk, ami elzárja a tulajdonost a külvilágtól, kényelmes, és párnaként is működik.

“Ritkán alkotunk fontos dolgokat anélkül, hogy ne konfrontálódnánk a katasztrófák lehetőségével. A mesterséges intelligencia, a környezet, az automatizálás – ezek a témák destabilizálják az életünket. Nem mondom azt, hogy lépjünk ki ebből véglegesen, de próbálom megkérdőjelezni, hogyan és merre fogunk mozogni a jövőnkben.”

Lucy McRae úgy érezte, hogy a serpák jelentik a tökéletes inspirációs forrást számára. A nepáli népcsoport tagjai arról híresek, hogy ők viszik fel a hegymászók felszerelését a hegyre, ők a csúcstámadások névtelen hősei. McRae szerint az átlagemberek is hasonlók, mindennap felkelnek, cipelik a világ súlyát, széllel szemben haladnak egy olyan korban, amit a bizonytalanság jellemez.

Az öltözékhez készült fotókon McRae látható, kezében egy túlélési kézikönyvvel, amit a futurisztikus serpa szemszögéből írt meg. Vannak benne túlélési tippek, receptek, illusztrációk és egyéb információk is, például DIY hekkek, hogyan éljünk túl érzelmileg, ha egyedül vagyunk az erdőben, hogyan bízzunk és hogyan uraljuk a bizonytalanságot.

McRae szerint a jövő okozta bizonytalanság fontos eszköze a társadalmi fejlődésnek.

“Mindenki, aki jelenleg kényelmesen él, limitálja a lehetőségeit a fejlődésre, mert a fejlődést a bizonytalanság szüli. Véleményem szerint az egyetlen út, ha felfelé úszunk, az árral szemben. Mint a serpák, akik a hegynek felfelé haladnak, és ugyan tisztában vannak a kockázattal, de akkor is folytatják az útjukat.”

(Fotó: Ariel Fisher)

lucy mcrae | ruha | serpa | jövő | future survival kit

FOLYTASD EZZEL

A lombokat követve kanyarog ez a liliom alakú brazil ház

Ha így megy tovább, sokan fognak utcára kerülni: elképesztően drágultak az albérletárak

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom