Close
Varázslatos lencsefelhők gomolyogtak a Tátra fölött

Varázslatos lencsefelhők gomolyogtak a Tátra fölött

A látványos és nagyon nem mindennapi jelenség a hétfő reggeli órákban alakult ki.

Gyönyörű látványban lehetett része azoknak, akik a Magas-Tátra közelében kezdték a hetet, ugyanis különleges, lencse formájú felhők húztak sapkát a hegycsúcsokra a reggeli órákban. Szerencsére a csodálatos lencséket többen is lefotózták, valamint az Időkép egy videón is megörökítette a varázslatos látványt.

Ezek a felhők (latin nevükön altocumulus lenticularis) a légköri hullámmozgások révén alakulnak ki, gyakran orográfiai akadály hatására. A hullám tetején válnak láthatóvá megfelelő légköri nedvességi viszonyok mellett. Általában egy helyben állnak, alakjukat gyorsan képesek változtatni.

Az Időkép hozzáteszi, hogy a jelenség kisebb méretekben olykor hazánkban is megfigyelhető a hegyvidéki tájakon; korábban kendig-csúcsi és pécsi Időkép-kamerák is lencséket rögzítettek.

Csodálatos látvány!

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Időkép

orográfiai akadály | időjárás | időkép | tátra | lencsefelhő

FOLYTASD EZZEL

Kiakadtak a budapestiek az idei adventi villamoson

Ezekben a városokban garantáltan magával ragad a karácsonyi hangulat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram