Close
Ilyen lett az Európai Unió legmagasabb épülete

Ilyen lett az Európai Unió legmagasabb épülete

A brit Foster + Partners építészeti stúdió készítette el a Varsó tornyot, amely háromszáztíz méteres magasságával az Európai Unió legmagasabb épületévé vált.

Az irodáknak, éttermeknek, kiskereskedelmi létesítményeknek és egy tetőkertnek otthont adó felhőkarcoló megelőzte a szintén a Foster + Partners által épített, kétszázötvenkilenc méter magas frankfurti Commerzbank tornyot.

Varsó központjában, a város központi pályaudvarának szomszédságában található felhőkarcolót Buro Happold, az Epstein és a Foster + Partners közösen építette fel a HB Reavis ingatlanfejlesztő számára. Az ötvenhárom emeletes felhőkarcolóban mintegy hetvenezer négyzetméternyi irodahelység kapott helyett, így

nemcsak az ingatlanfejlesztőnek, hanem számos más vállalkozásnak is székhelyet tud biztosítani.

A hatalmas, tizennégy méteres belmagassággal rendelkező lobby-hoz egy bevásárlóközpont is tartozik, amely a tornyot összeköti a szomszédos épületekkel, kiskereskedelmi létesítményekkel és éttermekkel.

Az előcsarnokban a helyi művész, Krystyna Kaszuba-Wacławek tíz méter magas kerámia alkotása látható, amely szabályosan életre kelti a teret.

A felhőkarcoló 46., 47. és 48. emeleten bár és étterem található, és itt kapott helyet a város legmagasabban fekvő kertje is.

Az irodákban dolgozók számára százhetvenhét méter magasan alakítottak ki egy privát kilátót,

a nagyközönség pedig panoráma lifttel juthat fel az ötvenharmadik emeleten található, bárki számára látogatható kilátóba.

A Foster + Partners szerint a Varsó-torony csodálatos kiegészítője lett a város látképének, egyben önmagában is turisztikai attrakcióként tud megjelenni Varsó szívében.

(Forrás: Dezeen, fotók: Aaron Hargreaves)

Lengyelország | felhőkarcoló | toronyház | varsó

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram