Close
Csúnyán megrongálták Szicília egyik legjelentősebb turistalátványosságát

Csúnyán megrongálták Szicília egyik legjelentősebb turistalátványosságát

A Török lépcső egy mészkőből és márgából álló, lépcsőszerűen emelkedő hófehér kőszikla, amely Szicília egyik legjelentősebb tengerparti turistalátványossága.

A Scala dei Turchi még nagyobb figyelmet kapott azután, hogy szerepelt Andrea Camilleri olasz bestselleríró Montalbano felügyelő című bűnügyi sorozatában is.

A Török lépcső Szicília déli partján található, tizenkét kilométerre Agrigentótól, aminek

antik görög templomai egy másik fontos turisztikai célpontot képeznek a térségben.

A teraszos sziklaképződmény valaha rejtekhelyként szolgált arab kalózok számára, akiket a köznyelvben törökökként emlegettek, innen ered a természeti képződmény neve.

A szicíliai márványstrandnak a természeti erők, a szél, az eső és a napsütés faragták lépcsőszerű fizimiskáját, amelyek fehéren fénylenek, mintha csak fenséges átjárót biztosítanának egy transzcendens világba. A Scala dei Turchit 2019-ben jelölték az UNESCO világörökségi tagságára, azonban tavaly februárban az agrigentói ügyészség lezáratta a nevezetességet.

A sziklaképződmény elhanyagolt állapotban volt, és balesetveszélyes az egyre gyakoribb kőomlások miatt, továbbá elszaporodtak a vandál cselekmények,

emellett biztosítani kellett, hogy a látványosság mindenki számára hozzáférhető maradjon.

De hiába az elkerítések, továbbra is rengeteg turista kereste fel a helyet: nyáron átjutottak az akadályokon, felmásztak a fehér hegyre fotózkodni és napozni, mások darabokat vittek haza magukkal a fehér sziklaképződményből.

Egy bő hete újabb rongálás érte a helyet – ezúttal nem kíváncsi és felelőtlen turistákról van szó, hanem szándékos károkozásról. Vörös vas-oxiddal szennyezték be a fehér márványstrandot, az eset pedig nagy felháborodást váltott ki egész Olaszországban.

Önkéntesek jelentek meg a helyszínen, hogy segítsenek a vörös szennyeződés eltávolításában. Az ügyben a hatóságok vizsgálatot indítottak, a természet erői pedig szerencsére most is teszik a dolgukat: a szikla alsó részei található vörös felületeket a tenger már részben lemosta, és remélhetőleg könnyen megbirkóznak majd az önkéntesek és a kirendelt csapatok a megmaradt szennyeződésekkel.

És ha már Olaszország:

(Forrás: The Guardian)

FOLYTASD EZZEL
Ezt a légitársaságot kerüljük, ha csak tudjuk
Nagyot újít a spirituális utazók egyik kedvenc úti célja
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom