Close
Csúnyán megrongálták Szicília egyik legjelentősebb turistalátványosságát

Csúnyán megrongálták Szicília egyik legjelentősebb turistalátványosságát

A Török lépcső egy mészkőből és márgából álló, lépcsőszerűen emelkedő hófehér kőszikla, amely Szicília egyik legjelentősebb tengerparti turistalátványossága.

A Scala dei Turchi még nagyobb figyelmet kapott azután, hogy szerepelt Andrea Camilleri olasz bestselleríró Montalbano felügyelő című bűnügyi sorozatában is.

A Török lépcső Szicília déli partján található, tizenkét kilométerre Agrigentótól, aminek

antik görög templomai egy másik fontos turisztikai célpontot képeznek a térségben.

A teraszos sziklaképződmény valaha rejtekhelyként szolgált arab kalózok számára, akiket a köznyelvben törökökként emlegettek, innen ered a természeti képződmény neve.

A szicíliai márványstrandnak a természeti erők, a szél, az eső és a napsütés faragták lépcsőszerű fizimiskáját, amelyek fehéren fénylenek, mintha csak fenséges átjárót biztosítanának egy transzcendens világba. A Scala dei Turchit 2019-ben jelölték az UNESCO világörökségi tagságára, azonban tavaly februárban az agrigentói ügyészség lezáratta a nevezetességet.

A sziklaképződmény elhanyagolt állapotban volt, és balesetveszélyes az egyre gyakoribb kőomlások miatt, továbbá elszaporodtak a vandál cselekmények,

emellett biztosítani kellett, hogy a látványosság mindenki számára hozzáférhető maradjon.

De hiába az elkerítések, továbbra is rengeteg turista kereste fel a helyet: nyáron átjutottak az akadályokon, felmásztak a fehér hegyre fotózkodni és napozni, mások darabokat vittek haza magukkal a fehér sziklaképződményből.

Egy bő hete újabb rongálás érte a helyet – ezúttal nem kíváncsi és felelőtlen turistákról van szó, hanem szándékos károkozásról. Vörös vas-oxiddal szennyezték be a fehér márványstrandot, az eset pedig nagy felháborodást váltott ki egész Olaszországban.

Önkéntesek jelentek meg a helyszínen, hogy segítsenek a vörös szennyeződés eltávolításában. Az ügyben a hatóságok vizsgálatot indítottak, a természet erői pedig szerencsére most is teszik a dolgukat: a szikla alsó részei található vörös felületeket a tenger már részben lemosta, és remélhetőleg könnyen megbirkóznak majd az önkéntesek és a kirendelt csapatok a megmaradt szennyeződésekkel.

És ha már Olaszország:

(Forrás: The Guardian)

olaszország | Török lépcső | vandalizmus | rongálás | szicília

FOLYTASD EZZEL

Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Hamarosan megszűnik a vonatközlekedés Ausztriába

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram