Close
Csúnyán megrongálták Szicília egyik legjelentősebb turistalátványosságát

Csúnyán megrongálták Szicília egyik legjelentősebb turistalátványosságát

A Török lépcső egy mészkőből és márgából álló, lépcsőszerűen emelkedő hófehér kőszikla, amely Szicília egyik legjelentősebb tengerparti turistalátványossága.

A Scala dei Turchi még nagyobb figyelmet kapott azután, hogy szerepelt Andrea Camilleri olasz bestselleríró Montalbano felügyelő című bűnügyi sorozatában is.

A Török lépcső Szicília déli partján található, tizenkét kilométerre Agrigentótól, aminek

antik görög templomai egy másik fontos turisztikai célpontot képeznek a térségben.

A teraszos sziklaképződmény valaha rejtekhelyként szolgált arab kalózok számára, akiket a köznyelvben törökökként emlegettek, innen ered a természeti képződmény neve.

A szicíliai márványstrandnak a természeti erők, a szél, az eső és a napsütés faragták lépcsőszerű fizimiskáját, amelyek fehéren fénylenek, mintha csak fenséges átjárót biztosítanának egy transzcendens világba. A Scala dei Turchit 2019-ben jelölték az UNESCO világörökségi tagságára, azonban tavaly februárban az agrigentói ügyészség lezáratta a nevezetességet.

A sziklaképződmény elhanyagolt állapotban volt, és balesetveszélyes az egyre gyakoribb kőomlások miatt, továbbá elszaporodtak a vandál cselekmények,

emellett biztosítani kellett, hogy a látványosság mindenki számára hozzáférhető maradjon.

De hiába az elkerítések, továbbra is rengeteg turista kereste fel a helyet: nyáron átjutottak az akadályokon, felmásztak a fehér hegyre fotózkodni és napozni, mások darabokat vittek haza magukkal a fehér sziklaképződményből.

Egy bő hete újabb rongálás érte a helyet – ezúttal nem kíváncsi és felelőtlen turistákról van szó, hanem szándékos károkozásról. Vörös vas-oxiddal szennyezték be a fehér márványstrandot, az eset pedig nagy felháborodást váltott ki egész Olaszországban.

Önkéntesek jelentek meg a helyszínen, hogy segítsenek a vörös szennyeződés eltávolításában. Az ügyben a hatóságok vizsgálatot indítottak, a természet erői pedig szerencsére most is teszik a dolgukat: a szikla alsó részei található vörös felületeket a tenger már részben lemosta, és remélhetőleg könnyen megbirkóznak majd az önkéntesek és a kirendelt csapatok a megmaradt szennyeződésekkel.

És ha már Olaszország:

(Forrás: The Guardian)

Török lépcső | szicília | olaszország | vandalizmus | rongálás

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom