Ilyen az, amikor egy építész saját éttermet tervez újrahasznosított anyagokból

Elly Ward építész sokáig kutatta a városok szerepét a fenntartható élelmiszerrendszerekben, aminek eredményeként most saját éttermet nyitott Londonban, Edit néven.

A menü vegán, a berendezést pedig újrahasznosított anyagokból és tárgyakból alakították ki, hogy minél kisebb környezeti terheléssel járjon az étterem megalkotása és fenntartása.

Mint Ward elmondta, az építészetben és az élelmiszeriparban a fenntarthatóság kapcsán hasonló dolgokat szokás vizsgálni, és azt szerette volna, ha a tervezés és az étlap is minél inkább illeszkedik a körforgásosság filozófiájához.

Az éttermet férjével, Joe Morrisszal, a Morris + Company építészstúdió vezetőjével együtt hozták létre egy korábbi gyár- és raktárépületben, a stúdió mellett.

Megőrizték az épület téglafalait, amelyek közül az egyiken még mindig olvasható a régi reklámszövegek, és maradtak a raktár öntöttvas oszlopai és gerendái, melyek a 197 négyzetméteres étterem szerkezeti szövetét alkotják.

Ezek közé könnyűszerkezetes paraván válaszfalakat építettek be, mint az a fából és újrahasznosított polikarbonátból készült fal, amely a fő étkezőtermet a kisebb privát étkezőteremtől választja el.

Az esztrichből készült és vízbázisú gyantával bevont, meleg vörös árnyalatú padló jól illeszkedik a szomszédos építésziroda padlójához, textúrájában pedig kontrasztot alkot a téglafallal, amelyet Ward és Morris aprólékos munkával fejtett fel a festékrétegek alól.

A falat egy részen újrahasznosított, bordó terrakotta csempékkel burkolták be, amelyek beleolvadnak a bárpultba, míg a korábbi bárpultról származó réz most a mosdókagylókat borítja.

Mint Ward elmondta, igyekeztek az alapanyag-hulladékot letéríteni a hulladékok szokásos útjáról.

Hasonló megfontolásból kerültek ide a vintázs skandináv iskolai székek a nagyszülők fából készült székei és a régi Ercol székek mellé. A hozzájuk tartozó asztalok tetejét a brit Foresso cég készítette hulladék faforgácsból, amelyet növényi alapú gyantába ágyazott.

A lámpatesteket Peter Lanyon brit művész készítette egy devoni erdőben levágott faágakból, de darabok között találhatók mogyoróbokorból készült csillárok is, csereszenyefa-furnérlemezből álló lámpabúrával.

Szintén a fenntarthatóság iskolapéldája ez a zseniális norvég nyaraló, amely maradék padlódeszkákból épült, és a világ legkönnyebb pezsgős üvege is példaértékű a környezetvédelem szempontjából.

(Forrás: Dezeen, képek: Jack Hobhouse/Dezeen)

vegán | london | étterem | fenntarthatóság | Elly Ward

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom