Close
Svéd „repülő” hajókkal menthetik meg Velencét a veszélyes hullámoktól

Svéd „repülő” hajókkal menthetik meg Velencét a veszélyes hullámoktól

A motorcsónakok által felkavart hullámok már jó ideje fenyegetik a lagúnák városát. Erodálják a régi épületek alapjait, aminek következtében azok akár össze is omolhatnak. Az Olaszországban csak moto ondoso néven emlegetett eróziót a motorcsónakok, vízibuszok és kompok jóvoltából az épületek falához csapódó hullámok okozzák. A problémára a Salone di Nautica hajókiállításon bemutatott új elektromos hajó lehet a megoldás.

A svéd Candela cég elektromos vízijárműve, a Candela C-7 számítógép által vezérelt hidrodinamikai szárnyprofilok segítségével halad a vízen. A hajótest vízvonal alatti részén kialakított szerkezetek a levegőbe emelik a hajót, ezáltal pedig úgy tűnik, mintha az a víz fölött repülne. A Candela szerint ez a technológia jelentősen lecsökkenti a moto ondoso okozta károkat. 

A tizenöt csomós sebességgel csapató, akkumulátorral működő hajó rendkívül stabil fekvésű, nem ütközik a hullámoknak, és kényelmesen lehet vele cirkálni.

Csendben suhan a vízen, minimális energiát használ el, és a hagyományos evezős csónakokhoz hasonlóan csak alig öt centiméter magas hullámokat kelt.

A vállalat a fentebb említett technológiát bevetve a vízitaxi mellett kompon is dolgozik. A Candelánál azt remélik, hogy Velencében rendszeres közlekedési eszközzé válnak majd az elektromos hajóik, amelyekkel hozzájárulhatnak a környezetszennyezés és az erózió csökkentéséhez.

A cég képvieseletében Maria Rohman elmondta, hogy mindannyian szeretik az ősi várost és ha segíthetnek a megmentésében, akkor azt meg kell tenniük.

Ha már bajban lévő Velence, a Szent Márk-bazilika örökségvédelmi felügyeletét ellátó Carlo Alberto Tesserin bejelentette, hogy a látogatóknak – beleértve a helyi lakosokat is – ezentúl fizetniük kell a belépésért. A vallási célú látogatások – például az egyéni imádkozás, az ünnepségek és a misék – továbbra is ingyenesek maradnak.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Új szintre emeli a vendéglátást a Rolls-Royce szekrénykéje
Saját múzeumi részleget kapott Olaszországban a motorcsónakok Ferrarija
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom