Close
Svéd „repülő” hajókkal menthetik meg Velencét a veszélyes hullámoktól

Svéd „repülő” hajókkal menthetik meg Velencét a veszélyes hullámoktól

A motorcsónakok által felkavart hullámok már jó ideje fenyegetik a lagúnák városát. Erodálják a régi épületek alapjait, aminek következtében azok akár össze is omolhatnak. Az Olaszországban csak moto ondoso néven emlegetett eróziót a motorcsónakok, vízibuszok és kompok jóvoltából az épületek falához csapódó hullámok okozzák. A problémára a Salone di Nautica hajókiállításon bemutatott új elektromos hajó lehet a megoldás.

A svéd Candela cég elektromos vízijárműve, a Candela C-7 számítógép által vezérelt hidrodinamikai szárnyprofilok segítségével halad a vízen. A hajótest vízvonal alatti részén kialakított szerkezetek a levegőbe emelik a hajót, ezáltal pedig úgy tűnik, mintha az a víz fölött repülne. A Candela szerint ez a technológia jelentősen lecsökkenti a moto ondoso okozta károkat. 

A tizenöt csomós sebességgel csapató, akkumulátorral működő hajó rendkívül stabil fekvésű, nem ütközik a hullámoknak, és kényelmesen lehet vele cirkálni.

Csendben suhan a vízen, minimális energiát használ el, és a hagyományos evezős csónakokhoz hasonlóan csak alig öt centiméter magas hullámokat kelt.

A vállalat a fentebb említett technológiát bevetve a vízitaxi mellett kompon is dolgozik. A Candelánál azt remélik, hogy Velencében rendszeres közlekedési eszközzé válnak majd az elektromos hajóik, amelyekkel hozzájárulhatnak a környezetszennyezés és az erózió csökkentéséhez.

A cég képvieseletében Maria Rohman elmondta, hogy mindannyian szeretik az ősi várost és ha segíthetnek a megmentésében, akkor azt meg kell tenniük.

Ha már bajban lévő Velence, a Szent Márk-bazilika örökségvédelmi felügyeletét ellátó Carlo Alberto Tesserin bejelentette, hogy a látogatóknak – beleértve a helyi lakosokat is – ezentúl fizetniük kell a belépésért. A vallási célú látogatások – például az egyéni imádkozás, az ünnepségek és a misék – továbbra is ingyenesek maradnak.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images)

velence | vízi | hajó | candela | megoldás

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram