Close
Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért

Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért

Már nem lehet ingyen megcsodálni Velence törékeny Szent Márk-bazilikáját.

Az ikonikus épület örökségvédelmi felügyeletét ellátó Carlo Alberto Tesserin bejelentette, hogy a látogatóknak – beleértve a helyi lakosokat is – ezentúl fizetniük kell a belépésért. A vallási célú látogatások – például az egyéni imádkozás, az ünnepségek és a misék – továbbra is ingyenesek maradnak.

Nagy szükség van a belépőjegyekből érkező bevételekre, mert az elmúlt években az áradások miatt komoly károk érték a kilencszáz éves székesegyházat. Tesserin a helyi sajtónak elárulta, hogy a döntés amolyan “rendkívüli segítségkérés”, ugyanis ha nem jutnak pénzhez, akkor nem lesz miből fedezni a javításokat és a helyreállítást.

A belépőjegy ára három euró, a főoltár mögötti híres Pala d’Oro megtekintése pedig további hét euróba kerül.

A bazilika bizonytalan helyzetét nagyrészt a Velencét fenyegető, egyre súlyosbodó áradások okozzák. 2019 novemberében a feljegyzések kezdete óta a második legmagasabbnak számító dagály érte el a települést, akkor a város több mint nyolcvan százaléka víz alá került. Az áradás nem kímélte a Szent Márk-bazilikát sem, Tesserin szerint az eset után az épület egy nap alatt húsz évet öregedett.

A járvány következtében bevezetett korlátozások miatt a bazilika hónapokig zárva tartott, vagyis elesett a jegyeladásokból származó bevételektől, ami január óta mintegy négymillió eurót jelent. Most, hogy a látogatószámot napi kétszáz főre korlátozták, a kurátorok kénytelenek voltak némi pénzt szerezni a működési költségek fedezésére.

A fizetős belépés azoban nem biztos, hogy végleges marad. “Először is újra levegőhöz kell jutnunk. Aztán talán visszatérhetünk az ingyenes beléptetéshez” – mondta Tesserin.

Velencével kapcsolatban korábban megírtuk, hogy az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a venetói tengerpartokon, de teljes biztonságban fogadják a még oltás nélküli turistákat is.

(Forrás: Forbes, fotók: Getty Images, Pixabay)

belépőjegy | velence | szent márk székesegyház | templom | épület

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom