Close
Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért

Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért

Már nem lehet ingyen megcsodálni Velence törékeny Szent Márk-bazilikáját.

Az ikonikus épület örökségvédelmi felügyeletét ellátó Carlo Alberto Tesserin bejelentette, hogy a látogatóknak – beleértve a helyi lakosokat is – ezentúl fizetniük kell a belépésért. A vallási célú látogatások – például az egyéni imádkozás, az ünnepségek és a misék – továbbra is ingyenesek maradnak.

Nagy szükség van a belépőjegyekből érkező bevételekre, mert az elmúlt években az áradások miatt komoly károk érték a kilencszáz éves székesegyházat. Tesserin a helyi sajtónak elárulta, hogy a döntés amolyan “rendkívüli segítségkérés”, ugyanis ha nem jutnak pénzhez, akkor nem lesz miből fedezni a javításokat és a helyreállítást.

A belépőjegy ára három euró, a főoltár mögötti híres Pala d’Oro megtekintése pedig további hét euróba kerül.

A bazilika bizonytalan helyzetét nagyrészt a Velencét fenyegető, egyre súlyosbodó áradások okozzák. 2019 novemberében a feljegyzések kezdete óta a második legmagasabbnak számító dagály érte el a települést, akkor a város több mint nyolcvan százaléka víz alá került. Az áradás nem kímélte a Szent Márk-bazilikát sem, Tesserin szerint az eset után az épület egy nap alatt húsz évet öregedett.

A járvány következtében bevezetett korlátozások miatt a bazilika hónapokig zárva tartott, vagyis elesett a jegyeladásokból származó bevételektől, ami január óta mintegy négymillió eurót jelent. Most, hogy a látogatószámot napi kétszáz főre korlátozták, a kurátorok kénytelenek voltak némi pénzt szerezni a működési költségek fedezésére.

A fizetős belépés azoban nem biztos, hogy végleges marad. “Először is újra levegőhöz kell jutnunk. Aztán talán visszatérhetünk az ingyenes beléptetéshez” – mondta Tesserin.

Velencével kapcsolatban korábban megírtuk, hogy az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a venetói tengerpartokon, de teljes biztonságban fogadják a még oltás nélküli turistákat is.

(Forrás: Forbes, fotók: Getty Images, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Újabb szomorú számokból derül ki, hogy a koronavírus szinte teljesen padlóra küldte a hazai mozikat
Ismét jön az év legnagyobb artvására, és izgalmasabb lesz, mint valaha
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom