Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért

Már nem lehet ingyen megcsodálni Velence törékeny Szent Márk-bazilikáját.

Az ikonikus épület örökségvédelmi felügyeletét ellátó Carlo Alberto Tesserin bejelentette, hogy a látogatóknak – beleértve a helyi lakosokat is – ezentúl fizetniük kell a belépésért. A vallási célú látogatások – például az egyéni imádkozás, az ünnepségek és a misék – továbbra is ingyenesek maradnak.

Nagy szükség van a belépőjegyekből érkező bevételekre, mert az elmúlt években az áradások miatt komoly károk érték a kilencszáz éves székesegyházat. Tesserin a helyi sajtónak elárulta, hogy a döntés amolyan "rendkívüli segítségkérés", ugyanis ha nem jutnak pénzhez, akkor nem lesz miből fedezni a javításokat és a helyreállítást.

A belépőjegy ára három euró, a főoltár mögötti híres Pala d'Oro megtekintése pedig további hét euróba kerül.

A bazilika bizonytalan helyzetét nagyrészt a Velencét fenyegető, egyre súlyosbodó áradások okozzák. 2019 novemberében a feljegyzések kezdete óta a második legmagasabbnak számító dagály érte el a települést, akkor a város több mint nyolcvan százaléka víz alá került. Az áradás nem kímélte a Szent Márk-bazilikát sem, Tesserin szerint az eset után az épület egy nap alatt húsz évet öregedett.

A járvány következtében bevezetett korlátozások miatt a bazilika hónapokig zárva tartott, vagyis elesett a jegyeladásokból származó bevételektől, ami január óta mintegy négymillió eurót jelent. Most, hogy a látogatószámot napi kétszáz főre korlátozták, a kurátorok kénytelenek voltak némi pénzt szerezni a működési költségek fedezésére.

A fizetős belépés azoban nem biztos, hogy végleges marad. "Először is újra levegőhöz kell jutnunk. Aztán talán visszatérhetünk az ingyenes beléptetéshez" – mondta Tesserin.

Velencével kapcsolatban korábban megírtuk, hogy az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a venetói tengerpartokon, de teljes biztonságban fogadják a még oltás nélküli turistákat is.

(Forrás: Forbes, fotók: Getty Images, Pixabay)

Bazilika | templom | belépőjegy | ikonikus | épület

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom