Close
Velence már-már titkosszolgálati szinten figyeli a turistákat

Velence már-már titkosszolgálati szinten figyeli a turistákat

Figyelik, mikor sétálsz. Monitorozzák, mikor gyorsítasz vagy lassítasz, és mikor hagyod el a várost. És ez még csak a kezdet.

Üdv a poszt-Covid Velencében: egy városban, ahol folyamatosan megfigyelnek, merre jársz és azt hogyan teszed. A CNN Travel feltáró cikket közölt a Tengerek királynőjeként is emlegetett városról, amelyről köztudott, hogy az elmúlt években mondhatni nem volt kifejezetten fenséges az ötvenezres lakosságra évente rázúduló harmincmillió turista miatt.

Már a vírus előtt rengeteget lehetett hallani, hogy Velencét mennyire fullasztja meg ez az elképzelhetetlen tömeg, amire a hatóságok többféle módszerrel próbáltak reagálni. A legújabb megoldás pedig elég ijesztően és bizarrul hangzik:

bemutatjuk a velencei irányítóközpontot.

Tronchetto szigetén nyílt meg 2020 szeptemberében Velence kontrolszobája. Az épületben a rendőrség és a hatóság is helyiséget kapott, ahogy egy óriási CCTV-szoba is, melyben számtalan kamera mutatja a városban járók mozgását. Eddig még rendben is lenne, viszont van egy “okos kontrolszobának” nevezett helyiség, amely nem a normális módon, rendőrségi használatra készít felvételeket, hanem a hatóságoknak, akik feltérképezik Velence teljes mozgását: hol gyűlik össze a legtöbb ember, hogyan vándorolnak egy nap a városban, melyek a forgalmas pontok.

Ez a szoba a város agya. Valós időben tudjuk, hány ember van a város melyik pontján, és ezek az emberek milyen országból jöttek

– fogalmaz Marco Bettini, a Venis nevű multimédia és techcég társigazgatója. Az adatokat megőrzik és alaposan, részletekbe menően analizálják a TIM-mel (Telecom Italia, Olaszország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója), így kiderül, kik a látogatók és honnan jönnek.

Csak egy példa: a félig lezárt Velence egyik téli napján 13 628 ember lépett Velencébe és 8 548 hagyta el a várost. Reggel hét óra után 1688 ember haladt át a Piazzale Román (a város autós és villamosos bejáratához), akik a Velencében dolgozók. Reggel tízkor 2411 ember haladt ugyanott át: ők már egynapos turisták voltak.

Mikor a CNN január 13-án, délután készítette a riportot, épp 97 ember tartózkodott a Szent Márk téren, akik közül csupán 24-en nem olaszok. Szintén ugyanezen a napon 955 ember volt a környéken, ebből 428 külföldi, az 527 olasz közül pedig 246 volt a velencei lakos. Ezen a napon a külföldiek 36 százaléka német volt, 16 százalékuk svájci, 13 százalék az Egyesült Királyságból érkezett, és 1,312 százalék volt amerikai.

Bettini hangsúlyozta, hogy személyes adatot nem kapnak a városban tartózkodókról, inkább azt figyelik, mennyi a csupán egy napra érkező turista a városban. Ez a szám volt ugyanis elképesztően magas a koronavírus előtt, és ezek a turisták okozzák a legtöbb problémát Velencének, ugyanis ritkán költenek a városban, hozott étellel és itallal jönnek, illegálisan piknikeznek a hidakon és lépcsőkön, majd este elmennek.

Mivel ezek a turisták nem töltik Velencében az éjszakát, a hatóságok nem tudták számon tartani őket – egészen mostanáig.

Valeria Duflot, a Venezia Autentica online cég társalapítója szerint nem is az a legnagyobb probléma, hogy túl sok látogatója van Velencének, hanem az, hogy ugyanarra a két helyre mennek az emberek: a Rialto hídhoz és a Szent Márk térre.

A rendszert három év alatt építették fel összesen hárommillió euróból, Bettini és a hatóságok pedig nagyon büszkék rá:

2021-ben Velence fennállásának 1600. évfordulóját köszönhetjük – technológiával!

(Forrás: CNN Travel) 

olaszország | rendszer | utazás | cctv | hatóság

FOLYTASD EZZEL

Vajon ki tudnak majd nyitni a francia sípályák?

Ez az utazók kedvenc légitársasága az idén

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom