Close
Velence már-már titkosszolgálati szinten figyeli a turistákat

Velence már-már titkosszolgálati szinten figyeli a turistákat

Figyelik, mikor sétálsz. Monitorozzák, mikor gyorsítasz vagy lassítasz, és mikor hagyod el a várost. És ez még csak a kezdet.

Üdv a poszt-Covid Velencében: egy városban, ahol folyamatosan megfigyelnek, merre jársz és azt hogyan teszed. A CNN Travel feltáró cikket közölt a Tengerek királynőjeként is emlegetett városról, amelyről köztudott, hogy az elmúlt években mondhatni nem volt kifejezetten fenséges az ötvenezres lakosságra évente rázúduló harmincmillió turista miatt.

Már a vírus előtt rengeteget lehetett hallani, hogy Velencét mennyire fullasztja meg ez az elképzelhetetlen tömeg, amire a hatóságok többféle módszerrel próbáltak reagálni. A legújabb megoldás pedig elég ijesztően és bizarrul hangzik:

bemutatjuk a velencei irányítóközpontot.

Tronchetto szigetén nyílt meg 2020 szeptemberében Velence kontrolszobája. Az épületben a rendőrség és a hatóság is helyiséget kapott, ahogy egy óriási CCTV-szoba is, melyben számtalan kamera mutatja a városban járók mozgását. Eddig még rendben is lenne, viszont van egy “okos kontrolszobának” nevezett helyiség, amely nem a normális módon, rendőrségi használatra készít felvételeket, hanem a hatóságoknak, akik feltérképezik Velence teljes mozgását: hol gyűlik össze a legtöbb ember, hogyan vándorolnak egy nap a városban, melyek a forgalmas pontok.

Ez a szoba a város agya. Valós időben tudjuk, hány ember van a város melyik pontján, és ezek az emberek milyen országból jöttek

– fogalmaz Marco Bettini, a Venis nevű multimédia és techcég társigazgatója. Az adatokat megőrzik és alaposan, részletekbe menően analizálják a TIM-mel (Telecom Italia, Olaszország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója), így kiderül, kik a látogatók és honnan jönnek.

Csak egy példa: a félig lezárt Velence egyik téli napján 13 628 ember lépett Velencébe és 8 548 hagyta el a várost. Reggel hét óra után 1688 ember haladt át a Piazzale Román (a város autós és villamosos bejáratához), akik a Velencében dolgozók. Reggel tízkor 2411 ember haladt ugyanott át: ők már egynapos turisták voltak.

Mikor a CNN január 13-án, délután készítette a riportot, épp 97 ember tartózkodott a Szent Márk téren, akik közül csupán 24-en nem olaszok. Szintén ugyanezen a napon 955 ember volt a környéken, ebből 428 külföldi, az 527 olasz közül pedig 246 volt a velencei lakos. Ezen a napon a külföldiek 36 százaléka német volt, 16 százalékuk svájci, 13 százalék az Egyesült Királyságból érkezett, és 1,312 százalék volt amerikai.

Bettini hangsúlyozta, hogy személyes adatot nem kapnak a városban tartózkodókról, inkább azt figyelik, mennyi a csupán egy napra érkező turista a városban. Ez a szám volt ugyanis elképesztően magas a koronavírus előtt, és ezek a turisták okozzák a legtöbb problémát Velencének, ugyanis ritkán költenek a városban, hozott étellel és itallal jönnek, illegálisan piknikeznek a hidakon és lépcsőkön, majd este elmennek.

Mivel ezek a turisták nem töltik Velencében az éjszakát, a hatóságok nem tudták számon tartani őket – egészen mostanáig.

Valeria Duflot, a Venezia Autentica online cég társalapítója szerint nem is az a legnagyobb probléma, hogy túl sok látogatója van Velencének, hanem az, hogy ugyanarra a két helyre mennek az emberek: a Rialto hídhoz és a Szent Márk térre.

A rendszert három év alatt építették fel összesen hárommillió euróból, Bettini és a hatóságok pedig nagyon büszkék rá:

2021-ben Velence fennállásának 1600. évfordulóját köszönhetjük – technológiával!

(Forrás: CNN Travel) 

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom