Close
Ezeket az ételeket és italokat a puszta véletlennek köszönhetjük

Ezeket az ételeket és italokat a puszta véletlennek köszönhetjük

Gyakran mondják, hogy az igazi újdonságok megszületéséhez kíváncsiságra, hibákra és egy kis őrültségre van szükség. Nem szabad azonban elfeledkezni a puszta véletlenről sem, ami az elmúlt évezredekben újra és újra felbukkant a gasztro-történelemben. Ezek végeredménye pedig ma már mindennapos elemei a konyhánknak.

Brownie

A brownie születésének történetét a Betty Crocker Baking Classics című folyóiratában írták le elsőként. A legenda szerint Mildred Brown Schrumpf cukrász csokoládétortát akart sütni, de elfelejtett sütőport tenni bele, így az összeesett.

Az íze azonban elképesztően finom volt, így igazán népszerűvé vált, hogy aztán újra és újra elkészítse azt.

Pezsgő

A pezsgő nem mindig képviselt exkluzivitást, egykor a silány borkészítés eredményének számított, ezért a 17. századig mindent megtettek annak érdekében, hogy a buborékokat eltávolítsák belőle. Dom Pierre Perignon francia szerzetesnek köszönhető az, hogy elismertséget szerzett.

A történet szerint pezsgő kortyolása közben felkiáltott: “Istenem, én csillagokat iszom!”

Kék sajt

A legenda szerint a kék sajt létrejötte szintén a véletlennek köszönhető.

Egy részeg sajtkészítő ezer évvel ezelőtt egy félbarna kenyeret hagyott a sajtkészítő nedves barlangban, ami érintkezett a sajttal, melyen megjelentek a kék penészfoltok.

Ma már sokkal kifinomultabb technikával készül, kék színét a három-hat hónapos érlelésnek és a penicillin glaucum nevű nemes penészgombának köszönheti.

Joghurt

A joghurt születése az ősi időkre vezethető vissza. A közép-ázsiai pásztorok a lefejt tejet különböző tartályokban tárolták, hogy út közben magukkal tudják venni.

Észrevették azonban, hogy a tej egy részének megváltozott az állaga, illetve az ízvilága, vastag és savanykás lett a jó baktériumok jelenléte miatt.

Sör

Bár Mezopotámiában – ma nagyjából Irán, Irak, Szíria és Törökország területén – már a Kr. E. 6. században is hivatkoznak a sörre, de arról sokkal kevesebb információ van, hogy kihez is fűződhet a feltalálása. Gasztrotörténészek úgy vélik, hogy puszta véletlennek köszönhető a legnépszerűbb alkoholos ital megszületése.

A kenyérkészítés során egy kenyeret sütő embert elkapott az eső, ő pedig abbahagyva a kenyér dagasztását, és futásnak eredt. Egy-két nappal később tért csupán vissza a tésztához, ekkor fedezte fel, hogy egy erjesztett folyadék keletkezett.

Brandy

A hollandoknak köszönhetjük a brandy létrejöttét, akik a 16. században praktikus és jól jövedelmező módot találtak a kereskedelemre. Az alkoholból folyadékot párologtattak ki, így többet tudtak elhelyezni a rakományban és kevesebb adót fizettek.

Brandewijn-nek, azaz égett bornak hívták, és fahordókban tárolták. Amikor a rakománnyal célba értek, kinyitották, annak pedig teljesen új aromája, színes és ízvilága lett.

Chips

A világszerte hihetetlenül népszerű chipset egészen véletlenül találták ki. A New York-i Saratoga Springs-i Moon’s Lake House-ban 1853-ban Cornelius Vanderbilt sült krumplit küldött vissza a konyhába, mert az nem ízlett neki.

A panaszos szerint az étel nagyon kemény és száraz volt. Felháborodásában George Crum a hajszálvékonyra darabolta a burgonyát és a lehető legkeményebbre sütötte, hogy a vendéget tovább bosszanthassa. Bár ez az eredettörténet vitatott, az étterem hihetetlen népszerűségre tett szert ennek köszönhetően.

A Bollinger a világ egyik legismertebb pezsgőháza, többek között arról is híres, hogy napjainkban is tölgyfahordóban végzik a pezsgők első erjesztését. Története hosszú időkre nyúlik vissza, fennállásának közel két évszázada pedig számos kihívást tartogatott. A Napóleon torta története pedig sok szempontból különleges, hiszen olyan történelmi esemény ihlette, melyet az oroszok a mai napig is ünnepelnek.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

véletlen | étel | gasztronómia | nagy sztori | érdekesség

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram