Close
Az oroszok legendás tortájának minden falatja maga a történelem

Az oroszok legendás tortájának minden falatja maga a történelem

A Napóleon torta története sok szempontból különleges, hiszen olyan történelmi esemény ihlette, melyet az oroszok a mai napig is ünnepelnek.

A történelem során az ételek gyakran összefonódnak jeles eseményekkel, ismert emberekkel – így volt ez Oroszországban a Napóleon tortával is. A sütemény egyszerre emlékezteti az orosz népet a bolsevik uralom bukására és Napóleon történelmi vereségére.

Egy falat történelem

Magát a tortát először 1912-ben készítették el. Az időzítés nem volt véletlen, hiszen akkor ünnepelték Napóleon orosz hadjárata elbukásának százéves évfordulóját. Hosszú időn keresztül azonban nemcsak erre emlékeztett, hanem a szilveszteri mulatságok elengedhetetlen eleme is volt, melyben segítségével a karácsony szellemét is megidézték. A bolsevik elnyomás ideje alatt ugyanis az oroszok nem ünnepelhették meg a karácsonyt, így az emeletes torta a rusztikus fa hatásával és a karácsonyfadíszekre hasonlító dekorációival jelenítette meg mindezt.

Úgy tudni, hogy magát a desszertet a francia desszert, a mille-feuille ihlette meg, melynek tésztarétegei között krémesen lágy vaníliakrém található. Az 1900-as évek elején azonban Oroszországban a tortákat túlságosan  drágának tartották, a recepteket pedig a cukrászoknak úgy kellett módosítaniuk, hogy a költséges összetevőket olcsóbbakra cseréljék. Nem használhattak vajat vagy tojást, az ezeket az alapanyagokat tartalmazó Napóleon torta a luxust jelentette.

A klasszikus recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 tojás
  • 30 dkg vaj
  • 6 csésze liszt
  • 4 evőkanál ecet
  • 3 dl víz

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 tojás sárgája
  • 1,5 l tej
  • 3 evőkanál keményítő
  • 30 dkg cukor
  • vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítése:

  1. Egy tálba beleöntjük a lisztet, szétmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, az ecetet és a vizet. A tésztát homogén állagúra gyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és 1,5-2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
  2. A tésztát egyenlő részekre osztjuk attól függően, hány rétegű tortát kívánunk készíteni. A tradicionális torta legalább nyolc tésztaréteget és ugyanennyi krémes szintet tartalmaz.
  3. Lisztezett deszkán 2 milliméter vékonyságú, kör alakú tésztalapokat nyújtunk ki, majd sütőpapíron egyesével, 250 Celsius-fokos sütőben nagyjából 5 perc alatt készre sütjük.
  4. A tejet melegíteni kezdjük, majd a tojássárgájával, a vaníliával, a cukorral és a keményítővel behabarva sűrű, főzött krémet készítünk. Félretesszük, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  5. A krémmel rétegezzük a lapokat! Egyet feltétlenül hagyjunk ki, ugyanis miután a torta külsejét is bevontuk egy spatula segítségével a főzött krémmel, a kimaradt lapból tortamorzsát készítünk, és rászórjuk a tetejére és az oldalára is! Ha szeretnénk, bogyós gyümölcsökkel díszíthetjük.

Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Immár három Sfinx őrzi az Operát – Bemutatkozik a Sfinx Gin & Wine Bar
Hét aranyszabály a tökéletes sült hal elkészítéséhez
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom