A Napóleon torta története sok szempontból különleges, hiszen olyan történelmi esemény ihlette, melyet az oroszok a mai napig is ünnepelnek.
A történelem során az ételek gyakran összefonódnak jeles eseményekkel, ismert emberekkel – így volt ez Oroszországban a Napóleon tortával is. A sütemény egyszerre emlékezteti az orosz népet a bolsevik uralom bukására és Napóleon történelmi vereségére.
Egy falat történelem
Magát a tortát először 1912-ben készítették el. Az időzítés nem volt véletlen, hiszen akkor ünnepelték Napóleon orosz hadjárata elbukásának százéves évfordulóját. Hosszú időn keresztül azonban nemcsak erre emlékeztett, hanem a szilveszteri mulatságok elengedhetetlen eleme is volt, melyben segítségével a karácsony szellemét is megidézték. A bolsevik elnyomás ideje alatt ugyanis az oroszok nem ünnepelhették meg a karácsonyt, így az emeletes torta a rusztikus fa hatásával és a karácsonyfadíszekre hasonlító dekorációival jelenítette meg mindezt.
Úgy tudni, hogy magát a desszertet a francia desszert, a mille-feuille ihlette meg, melynek tésztarétegei között krémesen lágy vaníliakrém található. Az 1900-as évek elején azonban Oroszországban a tortákat túlságosan drágának tartották, a recepteket pedig a cukrászoknak úgy kellett módosítaniuk, hogy a költséges összetevőket olcsóbbakra cseréljék. Nem használhattak vajat vagy tojást, az ezeket az alapanyagokat tartalmazó Napóleon torta a luxust jelentette.
A klasszikus recept
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 30 dkg vaj
- 6 csésze liszt
- 4 evőkanál ecet
- 3 dl víz
Hozzávalók a krémhez:
- 5 tojás sárgája
- 1,5 l tej
- 3 evőkanál keményítő
- 30 dkg cukor
- vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítése:
- Egy tálba beleöntjük a lisztet, szétmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, az ecetet és a vizet. A tésztát homogén állagúra gyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és 1,5-2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
- A tésztát egyenlő részekre osztjuk attól függően, hány rétegű tortát kívánunk készíteni. A tradicionális torta legalább nyolc tésztaréteget és ugyanennyi krémes szintet tartalmaz.
- Lisztezett deszkán 2 milliméter vékonyságú, kör alakú tésztalapokat nyújtunk ki, majd sütőpapíron egyesével, 250 Celsius-fokos sütőben nagyjából 5 perc alatt készre sütjük.
- A tejet melegíteni kezdjük, majd a tojássárgájával, a vaníliával, a cukorral és a keményítővel behabarva sűrű, főzött krémet készítünk. Félretesszük, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- A krémmel rétegezzük a lapokat! Egyet feltétlenül hagyjunk ki, ugyanis miután a torta külsejét is bevontuk egy spatula segítségével a főzött krémmel, a kimaradt lapból tortamorzsát készítünk, és rászórjuk a tetejére és az oldalára is! Ha szeretnénk, bogyós gyümölcsökkel díszíthetjük.
Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van.
(Fotók: Getty Images)
édesség | gasztronómia | desszert | torta | recept | napóleon
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!