Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van.
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta
- 250 ml tej
- 3 tojássárgája
- 50 g porcukor
- 20 g finomliszt
- 25 g kukoricaliszt
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 150 ml magas zsírtartalmú tejszín
- 125 g porcukor
- 30 g étcsokoládé
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A leveles tésztából kivágunk két darab 30×20 cm-es téglalapot, majd egymás után 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni!
- A krém készítéséhez tegyünk egy kis lábasba 250 ml tejet, melegítsük fel, és adjuk hozzá a három tojássárgáját és a porcukrot! Habverő segítségével, folyamatos keverés mellett a kétféle liszttel besűrítjük.
- A besűrűsödött krémet vegyük le a tűzről, kaparjuk bele a vaníliát, keverjük át, fedjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni!
- Verjük kemény habbá a tejszínt, adjuk hozzá a főzött krémhez, keverjük el és adagoljuk habzsákba!
- Az egyik tésztát helyezzük egy tálcára, nyomjuk rá a krémet, majd fedjük le még egy adag tésztával! Spatulával egyenletesen kenjük el, de akár kis gombócokként is meghagyhatjuk, így még szebb látványt nyújt majd. Opcionálisan gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk.
- Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre, majd éles késsel, határozott mozdulatokkal szeleteljük fel! Porcukorral meghintve tálaljuk!
Édes napok
Azok a bécsiek, akik a koronavírus okozta lezárások alatt édességre vágynak, és pont Sacher-tortát ennének, most nagyon boldogok lehetnek. Ma már nem lepődünk meg, ha valaki drazsékkal töltött változatot, valósághű szív formájú süteményt, esetleg a divatos naked, vagyis pucér tortát rendel egy születésnapra. A DIY mozgalomnak köszönhetően hobbicukrászok nyitnak sütizőket, évről évre új trendek jönnek, betonnal vonják be a sütiket, csillogó ásványnak álcázzák a puncstortát, és sorolhatnánk tovább és tovább.
(Fotó: Getty Images)
FOLYTASD EZZEL
