A pezsgő hazája rabul ejti a szíveket

Ay egy nyugodt falu, amelyet szőlőültetvénnyel borított dombok vesznek körül, és amely olyan jól ismert pezsgőmárkák otthona, mint a Veuve-Clicquot, a Bollinger és a Moët et Chandon. Igazi nyüzsgő turisztikai célpont is, hiszen ódon villáinak és évszázados pincéinek egy része idegenvezetők kalauzolásával is bejárható. Minden szempontból tökéletes választás, ha már a jövő évi gasztrokörúttal egybekötött vakációnkat tervezzük.

A Reims-t, Epernay-t és Sezanne-t is magában foglaló borvidék valóban a legkiválóbb pezsgők hazája, amelyeknek a régióban hosszú évszázadokra visszanyúló hagyománya van.

Minden kétséget kizáróan azonban a Champagne régió szíve-lelkét, a pezsgőkultúra esszenciáját Ay jelenti.

Kockaköves kis utcák, hangulatos bisztrók, gótikus építészeti örökségek, páratlan szőlőültetvények és a pezsgőtörténelem legikonikusabb pincészetei várják a gasztroturistákat a franciaországi Ay-ban. Ott valóban minden a pezsgők körül forog, nem véletlenül.

A kis települést a pezsgő hazájaként tartják számon. Míg a belvárost gyalog, addig a szőlőültetvényeknek otthont adó, páratlan dombvidéket autóval érdemes végignézni.

És bár van kijelölt, ajánlott útvonal a terület bejárására, gyakorlatilag bármerre el lehet indulni, mindenhol buja völgyek, páratlan panorámával rendelkező dobok, festői táj fogadja az utazókat. A 20. század elején szinte az összes szőlőtermő területen rendkívül súlyos károkat okozott egy fertőzés, a régió azonban képes volt túllépni a gondokon, és újjászületett.

 

Ay lélegzetelállító villái és pincéi a pezsgőtörténelem leghíresebb családjaihoz kötődnek. Történelmi szőlőültetvényeiről indult útjára a Moet és a Veuve Clicqout is. Ott található a világhírű Bollinger pezsgőház is, mely az ay-i dombvidéken két parcellával is rendelkezik, és amely a méltán ismert Vieilles Vignes Françaises cuvée-t készíti. Ott hangzott el Lilly Bollinger kultikussá vált gondolatmenete is a pezsgőfogyasztásról az 1960-as években:

"Pezsgőzöm, amikor boldog vagyok, és pezsgőzöm, amikor szomorú. Pezsgőt iszom, mikor magányos vagyok, társaságban viszont kötelező. Kacérkodom vele, ha nem vagyok éhes, és kortyolgatom, amikor igen. Máskülönben hozzá nem nyúlnék, kivéve persze, ha szomjazom!"

Ez is érdekelhet:

Ilyen gyönyörűek sem voltak még soha a Veuve Clicquot pezsgői

Mi történik, ha egy ikonikus japán művész és egy pezsgő találkozik? Ilyen jóság!

(Fotók: Getty Images)

francia | célpont | falu | utazás | ay

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom