Close
A pezsgő hazája rabul ejti a szíveket

A pezsgő hazája rabul ejti a szíveket

Ay egy nyugodt falu, amelyet szőlőültetvénnyel borított dombok vesznek körül, és amely olyan jól ismert pezsgőmárkák otthona, mint a Veuve-Clicquot, a Bollinger és a Moët et Chandon. Igazi nyüzsgő turisztikai célpont is, hiszen ódon villáinak és évszázados pincéinek egy része idegenvezetők kalauzolásával is bejárható. Minden szempontból tökéletes választás, ha már a jövő évi gasztrokörúttal egybekötött vakációnkat tervezzük.

A Reims-t, Epernay-t és Sezanne-t is magában foglaló borvidék valóban a legkiválóbb pezsgők hazája, amelyeknek a régióban hosszú évszázadokra visszanyúló hagyománya van.

Minden kétséget kizáróan azonban a Champagne régió szíve-lelkét, a pezsgőkultúra esszenciáját Ay jelenti.

Kockaköves kis utcák, hangulatos bisztrók, gótikus építészeti örökségek, páratlan szőlőültetvények és a pezsgőtörténelem legikonikusabb pincészetei várják a gasztroturistákat a franciaországi Ay-ban. Ott valóban minden a pezsgők körül forog, nem véletlenül.

A kis települést a pezsgő hazájaként tartják számon. Míg a belvárost gyalog, addig a szőlőültetvényeknek otthont adó, páratlan dombvidéket autóval érdemes végignézni.

És bár van kijelölt, ajánlott útvonal a terület bejárására, gyakorlatilag bármerre el lehet indulni, mindenhol buja völgyek, páratlan panorámával rendelkező dobok, festői táj fogadja az utazókat. A 20. század elején szinte az összes szőlőtermő területen rendkívül súlyos károkat okozott egy fertőzés, a régió azonban képes volt túllépni a gondokon, és újjászületett.

Ay lélegzetelállító villái és pincéi a pezsgőtörténelem leghíresebb családjaihoz kötődnek. Történelmi szőlőültetvényeiről indult útjára a Moet és a Veuve Clicqout is. Ott található a világhírű Bollinger pezsgőház is, mely az ay-i dombvidéken két parcellával is rendelkezik, és amely a méltán ismert Vieilles Vignes Françaises cuvée-t készíti. Ott hangzott el Lilly Bollinger kultikussá vált gondolatmenete is a pezsgőfogyasztásról az 1960-as években:

“Pezsgőzöm, amikor boldog vagyok, és pezsgőzöm, amikor szomorú. Pezsgőt iszom, mikor magányos vagyok, társaságban viszont kötelező. Kacérkodom vele, ha nem vagyok éhes, és kortyolgatom, amikor igen. Máskülönben hozzá nem nyúlnék, kivéve persze, ha szomjazom!”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

otthon | gasztroturista | pezsgő | utazás | célpont

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram