Verne szellemét, karaktereit és tárgyait is megidézi ez az étterem-múzeum

Szivarszalon, tengeralattjáró-hangulat és egy magángyűjtő Verne-relikviái fogadnak a Nemo kapitány előtt tisztelgő múzeumban a kanadai La Malbaie-ben.

Egy megszállott Jules Verne-rajongó és -gyűjtő története tárul fel a FOR. design planning által tervezett „mini múzeumban”. A gyűjtő-megrendelő hosszú évek alatt több mint 300 műtárgyat szedett össze árveréseken és hagyatéki eljárásokon, majd amikor az ingatlanpiacon hozzájutott a megfelelő épülethez, megbízta az 1969 óta működő belsőépítész-stúdiót a L'Île Mystérieuse kialakítására.

Verne szellemét, karaktereit és tárgyait is megidézi a gyűjtemény, és maga az épület is.

A név Verne művére, A rejtelmes szigetre utal, míg maga a XX. századi, egykor Kék Háznak becézett épület tökéletes helyszínnek bizonyult az író iránti szenvedély megosztására. A Simard építészstúdió tervei nyomán a ház kapott egy új, üvegezett melléképületet, a nyílászárókat és a tetőt teljesen felújították, míg a kőfalakat és kandallókat helyreállították az eredeti állapotukba.

Egy teljes kis Verne-ökoszisztémát terveztek a kiállítás köré, étteremmel és egy üzlettel.

A rejtelmes sziget Nemo kapitány tragikus végzetét beszéli el, és a múzeumban is megjelennek sötét tónusok.

A kiállításnak és az üzletnek otthont adó bővítmény függönyfala a Némó kapitány megrendítő halálára utaló festést kapott, míg az étterem bejáratához szintén egyedi dekort készítettek: a rejtelmes sziget hatalmas, háttérvilágítással ellátott térképét. A hajóablak és annak környéke tengeri jeleneteket és élőlényeket ábrázol.

Odabent, az eredeti épületben a látogatókat egy XIX. századi szivarszalon világa fogadja, ahol első kiadású Jules Verne-köteteket, hajómodelleket és más relikviákat állítottak ki a vitrinekben. Szintén a korszak szellemét idézik meg a rattanbútorok, a kazettás falak és a régi porcelánszekrényekre emlékeztető bútorok.

A Húszezer mérföldnyire a tenger alatt hangulatú utazás egy nagy, kör alakú bárpultnál folytatódik, majd egy csigalépcsőhöz vezet.

A bronzháló-borítás és a fénysugarakat mozgató lámpatestek egy, a víz alá merülő tengeralattjáró hangulatát elevenítik fel. A mennyezet csillogó fénypontjai a Vízöntő csillagképet, azaz Verne csillagjegyét idézik. Az étterem bejáratát egy pompás bronz boltív díszíti; a perforált fémháló válaszfalként ismétlődik meg a publikus terek és az étkező között.

A csigalépcső alján lévő fürdőszobák a mélység sötétjében fürdenek: az egyedi tervezésű tapéta koponyákat, komor halakat, angolnákat és aranyszínű korallokat ábrázol a zavaros háttér előtt. Óvatosan szórja a fényt egy kis világítótest, akár a gyöngyöshalfélék. A mosdókagylóknál lévő nagy tükörkupola alatt olyan érzése van a látogatóknak, mintha nagyítóval vagy távcsővel figyelnék meg őket.

A L'Île Mystérieuse egy gyűjtő szenvedélyéről mesél, ugyanakkor tisztelgés is a társtulajdonos nagyapja, apja és testvérei előtt is, akik mindannyian hajóskapitányként szolgáltak a Szent Lőrinc-folyón. Na és persze egy főhajtás Nemo kapitány előtt is.

(Forrás: FOR. design planning, fotó: GoXplore)

étterem | jules verne | nagy sztori | L'Île Mystérieuse | FOR. design planning

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom