Close
Ezekre a hajmeresztő vonatutakra tényleg csak a legbátrabbak vegyenek jegyet

Ezekre a hajmeresztő vonatutakra tényleg csak a legbátrabbak vegyenek jegyet

A vonatok gyakran olyan gyönyörű tájakra visznek el, melyeket más járművekkel nem tudnánk megcsodálni. Amellett azonban, hogy lélegzetelállító vidékeket mutatnak meg, gyakran hajmeresztő útvonalakon haladnak keresztül; látványos hidakon, szédítő viaduktokon, meredek sziklafalak mellett suhannak. Összegyűjtöttünk öt olyan vonatutat, ahol a kilátás mellé adrenalin is jár.

Burma vasút, Thaiföld

Ez a figyelemre méltó útvonal elsőre nem is tűnik ijesztőnek, közelebbről megnézve azonban rozogának tűnő fahidakon, veszélyes sziklákon halad keresztül.

A Halálvasútnak nevezett útvonalat 1943-ban mintegy száznyolcvanezer munkás és hatvanezer hadifogoly építette, akiknek több mint negyven százaléka a kivitelezési munkák során az életét vesztette.

Leghíresebb része a 277-es híd, amelyet a Kwai-folyó hídjaként ismernek.

A teljes vonalnak ma csak egy része járható.

Flåm vasút, Norvégia

Gyakran a világ egyik legszebbjének nevezik azt a kétórás utat, amely Norvégia páratlan tájain halad keresztül.

A vonat a Sognefjordtól a 866 méter tengerszint feletti magasságban lévő Myrdal-hegyi állomásig halad. Útja során számos alagúton megy keresztül, sőt, egy vízesésnél is elhalad.

Kuranda, Ausztrália

A kétórás vonatút a Kuranda Scenic Railwayen Cairnsben kezdődik, és a világ egyik legrégebbi esőerdőjén keresztül viszi az utasokat.

A trópusi tájat buja növényzet, hegyek és szakadékok tagolják, az igazi látványossága pedig a lenyűgöző Barron-szurdok, mely fölött egy lebegő látványt keltő viadukt is húzódik.

Nilgiri hegyi vasút, India

India egyetlen fogaskerekű vasútja a Mettupalayamtól Udagamandalamig tartó Nilgiri hegyi vasút, melynek egy része az UNESCO oltalma alatt ál.

A gyönyörű tájak kissé nyugtalanító utazás során érhetők el, a vonat ugyanis meglehetősen meredeken kúszik fel a hegyre. Ázsia legmeredekebb pályáján az út 290 percet vesz igénybe felfelé, visszafelé azonban hetvenöt perccel rövidebb.

Glacier Express, Svájc

Svájc két hegyvidéki üdülőhelyét, Zermattot és St. Moritzot összekötő Glacier Express a svájci Alpok legszebb tájain halad át. A festői, de kissé félelmetes út olyan látnivalókat érint, mint az Oberalp-hágó, vagy a Landwasser-viadukt. Ez utóbbi egy hatvanöt méter magasan húzódó, hatívű híd, amely egy alagútba fut. Az egész napos kirándulás kilencvenegy alagúton, kétszázkilencvenegy hídon megy keresztül, közben pedig lehetőséget kínál lenyűgöző alpesi rétek, hegyi tavak és faházak felfedezésére.

A Glacier Express a világ legexkluzívabb vonatútjai között is szerepel, olyan neves utak között, mint a Bernina Express, amely a svájci Churból szállítja az utasokat a hegyvidéki határon át az olaszországi Tiranóba. Ötvenöt alagúton, százkilencvenhat hídon halad keresztül, az útvonal legmagasabb pontja pedig 2253 méter. Ez a szakasz felkerült az UNESCO Világörökségi listájára is.

(Fotók: Getty Images)

hegyi vasút | vonat | vonatút | glacier express | vasút

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom