Close
Veszélyeztetett világörökséggé váltak ezek az ukrán helyszínek

Veszélyeztetett világörökséggé váltak ezek az ukrán helyszínek

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága befejezte a veszélyben lévő helyszíneket érintő tanácskozását, és szombaton megkezdte új helyszínek felvételét a világörökségek közé.

Veszélyeztetett világörökséggé vált a kijevi Szent Zsófia-székesegyház és barlangkolostor (Pecserszka lavra), valamint Lviv történelmi központja, melyeket az orosz offenzíva pusztítása és a bombázások által okozott lökéshullámok veszélyeztetnek. A döntés előkészíti az utat a további pénzügyi és technikai segítségnyújtáshoz és új sürgősségi intézkedések végrehajtásához a műemlékeket illetően.

Majdnem felkerült a veszélyeztetett listára Velence is, de a város végül ezt elkerülte.

Felvették a világörökségek közé a kongói Odzala-Kokoua nemzeti parkot, ahol a világ egyik legnagyobb trópusi esőerdeje található, a Martinique-szigeten található Pelée-hegy vulkánjait és erdeit, valamint a sziget északi részén található Piton-hegységet.

A vietnami Ha Long-öböl kibővült a Cat Ba szigetcsoporttal, az ország legnagyobb mészkő szigeteivel, és az öt védett területből álló madagaszkári Tsingy de Bemaraha Nemzeti Parkhoz hozzákapcsolták az Andrefana száraz klímájú trópusi lombhullató erdőt is.

A következő napokban a bizottság a fennmaradó jelöléseket vizsgálja, amelyek között szerepel egy viking gyűrűerőd Dániában és egy 2000 éves ohiói földépítmény.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

világörökség | unesco | műemlék | ukrajna | veszélyeztetett

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram