Giannival együtt töltődhetsz fel a magyar Toszkána gasztroünnepén

Illatok, ízek, élmények a Veszprémvölgy árnyas, nyárvégi ligetének fái között: szeptember 29. és október 2. között rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnagyobb szabású gasztronómiai eseményeként a Balaton Wine&Gourmet rendezvénysorozatot.

A Veszprémvölgy egyedülálló környezetében négy napon át tartó a minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopok, mesterkurzusok, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességei várnak majd.

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztroünnep házigazdája Gianni Annoni lesz, aki immár huszonhét éve szerelmese a Balatonnak.

– A Balatonhoz kötődő első élményeimet a déli parton, Siófokon éltem át. Akkor még nem a bor és a gasztronómia játszotta számomra a főszerepet, hanem a társaság, a baráti együttlét és a zene, de már ezeken keresztül is megéreztem a balatoni régió semmihez sem hasonlítható energiáját. Fantasztikus pillanatok, élmények kötődnek ehhez az időszakhoz – mondja a Balaton Wine&Gourmet házigazdája.

Gianni szerint a Balaton mára teljesen új arcát mutatja az ideérkezőnek:

az ott eltöltött idő ugyanis már régen nemcsak a zenéről, bulizásról, sokkal inkább a minőségi gasztronómiai élvezetekről szól.

– Nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi években egyfajta gasztronómia forradalom zajlott le: megszűnt a budapesti hegemónia, és elképesztően izgalmas kezdeményezések jelentek meg itt, ebben az egyedülállóan szép régióban – folytatja Gianni.

A Balaton Wine&Gourmet éppen ezt, azaz a Veszprém-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a jezsuita rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai- és életszemlélet.

– Sokan látnak hasonlóságot a Balaton-felvidék és Toszkána között, nem alaptalanul: az a fajta romantika, természetben rejtőző erő, ami Toszkánában jelen van, a Balaton-felvidéken is kitapintható. Bizonyos értelemben persze nehéz az összehasonlítás, hiszen mindkét vidék egyedi, ezek az energiák azonban mégis párhuzamot vonnak közöttük. Ezek pedig olyan különleges erők, amelyek igazán képesek feltölteni az embert – mondja Gianni Annoni.

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztroünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek. A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terroir” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg.

A rendezvény gazdag közönségprogramjai – nagyszínpadi látványbemutatók, vezetett kóstolók és minőségi kiállítók – mellett szakmai programokat - hazai és külföldi szakemberek, Michelin-csillagos éttermekben dolgozó séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével tartott workshopokat, mesterkurzusokat – is kínál, amelyek az étel-ital kultúrán túlmutató, ahhoz tágabban kapcsolódó témákat is elemeznek.

Jegyek: ide kattintva kaphatók.

Veszprémvölgy | gianni annoni | ajánló | program | gasztro | Balaton Wine&Gourmet

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom