A világ legjobb desszertjei, amikért minden édesszájú bejárná a világot

Az életet nehezen lehet elképzelni desszert nélkül – mondják az édesszájúak a világ minden pontján. Utazásaink ideje alatt sem szeretnénk lemondani ezekről a finomságokról, sőt előszeretettel ismerjük meg a helyi specialitásokat, amelyek egy-egy régió kulturális sokszínűségét is hirdetik.

Összegyűjtöttük a legjobb desszerteket, amiket nem szabad kihagyni.

Crème Brûlée, Franciaország

Az édes desszertet roppanós teteje, lágy, sűrű és krémes belseje tette ikonikussá, illetve a francia konyha egyik alappillérévé. Elkészítéséhez tojássárgája, cukor, tejszín szükséges, a tetejére pedig tökéletes karamellréteget kell pörkölni.

Kanafeh, Jordánia

A hagyományos közel-keleti desszert egy nagyon könnyű állagú, papírvékony tésztából készült, vajas finomság. Központi eleme az akkawi sajt, amit tejszínnel, mandulával, szárított gyümölcsökkel és dióval egészítenek ki. Az aranybarna ropogós édesség egyedülálló tölteléke miatt ízében és megjelenésében is felülmúlja a péksütemények többségét.

Tarta De Santiago, Spanyolország

A Tarta de Santiago néven ismert sütemény őrölt mandulával és citrusokkal készül, így tökéletes társa a délutáni teáknak és kávéknak. Gyakran hívják Szent Jakab tortának is, ekkor az apostol kard alakú keresztjét szórják egy sablon segítségével porcukorból a desszert tetejére.

Banános pite, Anglia

A banános pite nemzeti kincsnek számít Angliában. Az olvasztott vajjal, sült banánnal, tejszínnel és sűrített tejjel készült desszertet gyakran egészítik ki csokoládéval és kávéval, hogy még összetettebb ízvilággal örvendeztessék meg a kóstolókat. Meglepő, de az alapanyagok kiegyensúlyozottsága miatt az édesség egyáltalán nem tömény.

Waffle, Belgium

A waffle az amerikai gofrival ellentétben tojásfehérjéből készül, gyakran élesztőt is adnak hozzá, hogy sütés során még magasabbra emelkedjen, így a bemélyedésekben jobban megtapadnak az öntetek, a fagylaltok és az édes szószok is. Belgiumban az utcai árusok Liege-i waffle-t árulnak, amelyet papírba csomagolnak, hogy aztán akár hidegen, akár melegen fogyasszák.

Fekete-erdő torta, Németország

A Fekete-erdő torta egyik legismertebb német sütemény, amiből valóban nem spórolják ki a tejszínhabot és amelyet a cseresznye mellett a reszelt csokoládé tesz teljessé. A desszert az 1930-as években indult hódító útjára és azóta is az egyik legnépszerűbb torta, amelyet a legtöbb cukrászdában Magyarországon is meg lehet kóstolni.

Baklava, Törökország

A baklava a legnépszerűbb török ​​desszert, de sokan a szír konyhából származtatják. A réteslapokat finomra aprított pisztáciával vagy dióval töltik meg, hogy aztán alaposan meglocsolják mézzel. A baklava minden jelentős ünnepen az asztalra kerül.

Mochi, Japán

A mochi néven ismert ragacsos rizsdesszert évezredek óta népszerű Japánban, a szilveszteri bulik kötelező ételének tartják. Bár elképesztően finom, és sokféle színben illetve ízben készül, de nehezebben rágható.

Skyr, Izland

A tradicionális viking ételre az izlandiak nagyon büszkék. Leginkább a joghurthoz lehet hasonlítani, de az átlagosnál sokkal sűrűbb, krémesebb állagú és kiemelkedően magas fehérjetartalommal rendelkezik.

Gelato, Olaszország

Az olaszok kedvenc jeges finomsága, a gelato magas zsírtartalmú, hihetetlenül krémes, tradicionális olasz desszert. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy mi a különbség a gelato és a fagylalt között, itt pedig arról olvashatsz, hogyan alakultak idén Olaszországban a fagyiárak.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

desszert | nagy sztori | sütemény | édesség

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom