Mi is tulajdonképpen a gelato: a fagyi olasz elnevezése vagy egy teljesen más finomság?
Gelato vs. fagylalt
A gelato és a fagylalt közös tulajdonsága, hogy cukorral, tejjel vagy tejszínnel, illetve ez utóbbi kettő kombinációjával készítik, fagyasztás előtt összekeverik és levegőt adnak hozzá. A hasonlóságok mellett azonban több lényeges különbség is van a két hűsítő desszert között,
a gelato egyedi karaktere és íze miatt pedig jól megkülönböztethető a sima fagyitól.
A fagylaltba több levegő kerül, így könnyedebb állagú, ezzel szemben a gelato sűrűbb, selymesebb.
A másik lényeges különbség a két desszert zsírtartalmában keresendő. Míg a fagylalt inkább tejszínből készül és gyakran tesznek bele tojássárgáját is, addig a gelato főként tejalapú és csak nagyon ritkán kerül bele tojás. Ennek köszönhetően a hagyományos fagylaltnak vajasabb íze van, ami bevonja a nyelvet, így az ízlelőbimbók nehezebben érzékelik az igazi ízét. A gelato alacsonyabb zsírtartalma miatt ilyen nem fordulhat elő, így ízvilágát is sokkal intenzívebbnek érezzük.
Az összetevők közötti különbségek miatt a két desszertet máshogy kell tárolni. A fagylalt esetében el kell kerülni az olvadást, a tökéletes gelatót azonban 6-8 fokon kell tartani, így a nyelvünk nem zsibbad el a jeges hideg desszerttől és kellemesebb elfogyasztani már az első falatokat is.
A fagyi és a gelato közötti különbségek az ízekben is megmutatkoznak.
A fagylalt szinte bármilyen ízben megtalálható, a gelato azonban klasszikus olasz ízekben készül, így a csokoládé és a vanília mellett pisztácia, mogyoró, sztracsatella vagy a tiramisu készül belőle a leggyakrabban.
Gelato vs. sorbet
A gelatóval és a fagylalttal ellentétben a sorbet teljesen tejmentes.
Cukor és gyümölcspüré, gyümölcslé vagy alkohol felhasználásával készül, könnyű, frissítő állagú, hihetetlenül intenzív ízű. Érdemes kissé melegebb hőmérsékleten tartani, mint a fagylaltot, hogy az ízek tökéletesek legyenek minden pillanatban és az állaga eléggé puha maradjon a kényelmes fogyasztáshoz.
A világ legjobb gelatójáig az olasz Spoleto városáig kell mennünk. A Gelateria Crispini hivatalosan is a világ legjobbja, a győztes címet pedig pisztácia fagylaltjának köszönheti. A gelato azonban egész Itáliában jelentősen többe kerül, mint tavaly. Több mint tizenegy százalékkal drágult, de még így is az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszer a nyári kánikulában.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)
gelato | fagylalt | sörbetRitmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog
Öt hozzávalóból készül ez az ellenállhatatlan klasszikus szardíniai spagetti

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!