Close
Ebben különbözik az olasz fagyi az összes többitől

Ebben különbözik az olasz fagyi az összes többitől

Mi is tulajdonképpen a gelato: a fagyi olasz elnevezése vagy egy teljesen más finomság?

Gelato vs. fagylalt

A gelato és a fagylalt közös tulajdonsága, hogy cukorral, tejjel vagy tejszínnel, illetve ez utóbbi kettő kombinációjával készítik, fagyasztás előtt összekeverik és levegőt adnak hozzá. A hasonlóságok mellett azonban több lényeges különbség is van a két hűsítő desszert között,

a gelato egyedi karaktere és íze miatt pedig jól megkülönböztethető a sima fagyitól.

A fagylaltba több levegő kerül, így könnyedebb állagú, ezzel szemben a gelato sűrűbb, selymesebb.

A másik lényeges különbség a két desszert zsírtartalmában keresendő. Míg a fagylalt inkább tejszínből készül és gyakran tesznek bele tojássárgáját is, addig a gelato főként tejalapú és csak nagyon ritkán kerül bele tojás. Ennek köszönhetően a hagyományos fagylaltnak vajasabb íze van, ami bevonja a nyelvet, így az ízlelőbimbók nehezebben érzékelik az igazi ízét. A gelato alacsonyabb zsírtartalma miatt ilyen nem fordulhat elő, így ízvilágát is sokkal intenzívebbnek érezzük.

Az összetevők közötti különbségek miatt a két desszertet máshogy kell tárolni. A fagylalt esetében el kell kerülni az olvadást, a tökéletes gelatót azonban 6-8 fokon kell tartani, így a nyelvünk nem zsibbad el a jeges hideg desszerttől és kellemesebb elfogyasztani már az első falatokat is.

A fagyi és a gelato közötti különbségek az ízekben is megmutatkoznak.

A fagylalt szinte bármilyen ízben megtalálható, a gelato azonban klasszikus olasz ízekben készül, így a csokoládé és a vanília mellett pisztácia, mogyoró, sztracsatella vagy a tiramisu készül belőle a leggyakrabban.

Gelato vs. sorbet

A gelatóval és a fagylalttal ellentétben a sorbet teljesen tejmentes.

Cukor és gyümölcspüré, gyümölcslé vagy alkohol felhasználásával készül, könnyű, frissítő állagú, hihetetlenül intenzív ízű. Érdemes kissé melegebb hőmérsékleten tartani, mint a fagylaltot, hogy az ízek tökéletesek legyenek minden pillanatban és az állaga eléggé puha maradjon a kényelmes fogyasztáshoz.

A világ legjobb gelatójáig az olasz Spoleto városáig kell mennünk. A Gelateria Crispini hivatalosan is a világ legjobbja, a győztes címet pedig pisztácia fagylaltjának köszönheti. A gelato azonban egész Itáliában jelentősen többe kerül, mint tavaly. Több mint tizenegy százalékkal drágult, de még így is az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszer a nyári kánikulában.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)

fagylalt | sörbet | gelato

FOLYTASD EZZEL

Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt

A Loire-völgy, ahol a kétezer éves borkészítési hagyományok pazar építészeti megoldásokkal találkoznak

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom