Close
Felejthetetlen kirándulások, emlékezetes fogások – Ezek Toszkána legjobb gasztroélményei

Felejthetetlen kirándulások, emlékezetes fogások – Ezek Toszkána legjobb gasztroélményei

A szépség, a művészet és a romantika – ez találkozik a gazdag gasztronómiai hagyományokkal Toszkánában.

Az Olaszország ikonikus régiójába látogató turisták számára a borkóstolón és egy kiadós ebéden kívül érdemes kicsit jobban elmélyülniük az étkezési kultúrában, hogy megismerjék a fogások mögött meghúzódó történeteket és teljes képet kapjanak Toszkána ízéről. Tippjeink segítségével Itália gasztronómiájának legjava magunkba szippantható egyetlen nyaralás ideje alatt.

Gasztrotúra Montalcinóban, Pienzában és Montepulcianóban


Aligha van jobb módja Toszkána esszenciájának felfedezésére, mint egy túra a Val d’Orcia festői dombjai és bájos középkori falvai között. A szervezett, kilenc órás gasztronómiai kirándulás Sienából indul, hogy aztán

a városnézést finom ételekkel és borkóstolókkal ötvözze a környék leghíresebb helyein.

A pincelátogatások és helyi ételek mellett a résztvevőknek lehetőségük nyílik bepillantást nyerni a pecorino sajt készítésének művészetébe is.

Főzőtanfolyam Chiantiban

Toszkánában lépten-nyomon főzőtanfolyamokra bukkanhatunk, amik során megtanulhatjuk, hogyan kell házi tésztát vagy éppen focacciát készíteni, de a kézműves fagyi titkairól is leránthatjuk a leplet.

Sőt, egy privát villában akár egy egész héten keresztül is elmélyülhetünk az olasz konyha remekeiben.

A Villa Bordoniban működő Chianti főzőiskolában például szenzációs toszkán fogásokat készíthetünk, legyen szó a rusztikus cucina poverától a kifinomult fine diningig.

Michelin-csillagos élmények Maremmában

Toszkánában jelenleg harmincöt Michelin-csillagos étterem található, ezek közül az egyik Maremmában működik. A Da Caino étterem két csillaggal is büszkélkedhet és csupán kilenc asztallal várja a vendégeket.

Az étterem fogásaiban a regionális identitás találkozik a kíváncsisággal, a kísérletezéssel és a kifinomult eleganciával,

így olyan ételeket kóstolhatunk, mint a vaddisznó édesköménnyel vagy a friss Argentario szardella paradicsom sorbettel.

Az Il Pellicanóban a remek fogások mellé pazar kilátás jár

A lélegzetelállító Argentario partszakaszon, egy kis öbölben található az Il Pellicano, Olaszország egyik legelbűvölőbb étterme, ahol

életre kel a dolce vita.

Heverészhetünk a medence-parton, napozhatunk a sziklás tengerparton, a friss levegőn fogyaszthatjuk fantasztikus ebédünket, közben pedig a Tirrén-tengert is csodálhatjuk. A Michelin-csillagos fogások mellé koktélokat is kortyolhatunk az All’Aperto bárban, hogy teljes legyen az élmény.

Szarvasgomba-vadászat a toszkán erdőben

A szarvasgomba-vadászat epikus kaland,

az értékes olasz finomság különböző fajtái egész évben teremnek a toszkán erdőkben. A régióban járva érdemes felkeresni Giulio Benuzzi „szarvasgombavadászt”, aki kutyájával együtt kínál vezetett gyalogtúrákat a firenzei erdőkben. A séta során gyűjtött szarvasgombák felhasználását pedig főzőtanfolyamokon sajátíthatjuk el.

A világ legjobb gelatoja San Gimignanóban

A középkori San Gimignano városában várja a vendégeket a Gelateria Dondoli,

az egykori gelato világbajnok, Sergio Dondoli által vezetett fagyizó,

ahol házi készítésű olasz fagylaltot kóstolhatunk. Az üzlet a város főterén, a Piazza della Cisternán található, és a legfrissebb helyi alapanyagokból készült krémes fagyasztott finomságokra specializálódott. A legkedveltebb íz a málnás-rozmaringos, a madagaszkári Bourbon vaníliás narancskrém és a sáfrányos változat. Igazi kuriózumnak számítanak a legjobb évjáratú Vernaccia borokból készült sorbetek is.

Olívaolaj-kóstoló Luccában

A toszkán borok mellett a régió folyékony aranyának megkóstolása is kihagyhatatlan gasztroélmény. Lucca termékeny dombjai között bújuk meg a Fattoria Di Fubbiano, amely a világ legkiválóbb extraszűz olívaolajainak gyártásáról ismert.

A 17. századi villa körül elhelyezkedő gazdaság egy ősi toszkán falura emlékeztet,

ahol kérésre bor- és olívaolaj-kóstolón is részt vehetünk. Emellett bepillanthatunk az olajgyártás folyamatába is, hogy aztán a birtok egyik apartmanjában pihenessünk meg.

(Forrás: Travel Away, fotók: a vendéglátóhelyek hivatalos oldalai, Getty Images)

nagy sztori | toszkána | borvidék | gasztroturizmus

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram