Mi is tulajdonképpen a gelato: a fagyi olasz elnevezése vagy egy teljesen más finomság?
Gelato vs. fagylalt
A gelato és a fagylalt közös tulajdonsága, hogy cukorral, tejjel vagy tejszínnel, illetve ez utóbbi kettő kombinációjával készítik, fagyasztás előtt összekeverik és levegőt adnak hozzá. A hasonlóságok mellett azonban több lényeges különbség is van a két hűsítő desszert között,
a gelato egyedi karaktere és íze miatt pedig jól megkülönböztethető a sima fagyitól.
A fagylaltba több levegő kerül, így könnyedebb állagú, ezzel szemben a gelato sűrűbb, selymesebb.
A másik lényeges különbség a két desszert zsírtartalmában keresendő. Míg a fagylalt inkább tejszínből készül és gyakran tesznek bele tojássárgáját is, addig a gelato főként tejalapú és csak nagyon ritkán kerül bele tojás. Ennek köszönhetően a hagyományos fagylaltnak vajasabb íze van, ami bevonja a nyelvet, így az ízlelőbimbók nehezebben érzékelik az igazi ízét. A gelato alacsonyabb zsírtartalma miatt ilyen nem fordulhat elő, így ízvilágát is sokkal intenzívebbnek érezzük.
Az összetevők közötti különbségek miatt a két desszertet máshogy kell tárolni. A fagylalt esetében el kell kerülni az olvadást, a tökéletes gelatót azonban 6-8 fokon kell tartani, így a nyelvünk nem zsibbad el a jeges hideg desszerttől és kellemesebb elfogyasztani már az első falatokat is.
A fagyi és a gelato közötti különbségek az ízekben is megmutatkoznak.
A fagylalt szinte bármilyen ízben megtalálható, a gelato azonban klasszikus olasz ízekben készül, így a csokoládé és a vanília mellett pisztácia, mogyoró, sztracsatella vagy a tiramisu készül belőle a leggyakrabban.
Gelato vs. sorbet
A gelatóval és a fagylalttal ellentétben a sorbet teljesen tejmentes.
Cukor és gyümölcspüré, gyümölcslé vagy alkohol felhasználásával készül, könnyű, frissítő állagú, hihetetlenül intenzív ízű. Érdemes kissé melegebb hőmérsékleten tartani, mint a fagylaltot, hogy az ízek tökéletesek legyenek minden pillanatban és az állaga eléggé puha maradjon a kényelmes fogyasztáshoz.
A világ legjobb gelatójáig az olasz Spoleto városáig kell mennünk. A Gelateria Crispini hivatalosan is a világ legjobbja, a győztes címet pedig pisztácia fagylaltjának köszönheti. A gelato azonban egész Itáliában jelentősen többe kerül, mint tavaly. Több mint tizenegy százalékkal drágult, de még így is az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszer a nyári kánikulában.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!