Close
A világ legjobb desszertjei, amikért minden édesszájú bejárná a világot

A világ legjobb desszertjei, amikért minden édesszájú bejárná a világot

Az életet nehezen lehet elképzelni desszert nélkül – mondják az édesszájúak a világ minden pontján. Utazásaink ideje alatt sem szeretnénk lemondani ezekről a finomságokról, sőt előszeretettel ismerjük meg a helyi specialitásokat, amelyek egy-egy régió kulturális sokszínűségét is hirdetik.

Összegyűjtöttük a legjobb desszerteket, amiket nem szabad kihagyni.

Crème Brûlée, Franciaország

Az édes desszertet roppanós teteje, lágy, sűrű és krémes belseje tette ikonikussá, illetve a francia konyha egyik alappillérévé. Elkészítéséhez tojássárgája, cukor, tejszín szükséges, a tetejére pedig tökéletes karamellréteget kell pörkölni.

Kanafeh, Jordánia

A hagyományos közel-keleti desszert egy nagyon könnyű állagú, papírvékony tésztából készült, vajas finomság. Központi eleme az akkawi sajt, amit tejszínnel, mandulával, szárított gyümölcsökkel és dióval egészítenek ki. Az aranybarna ropogós édesség egyedülálló tölteléke miatt ízében és megjelenésében is felülmúlja a péksütemények többségét.

Tarta De Santiago, Spanyolország

A Tarta de Santiago néven ismert sütemény őrölt mandulával és citrusokkal készül, így tökéletes társa a délutáni teáknak és kávéknak. Gyakran hívják Szent Jakab tortának is, ekkor az apostol kard alakú keresztjét szórják egy sablon segítségével porcukorból a desszert tetejére.

Banános pite, Anglia

A banános pite nemzeti kincsnek számít Angliában. Az olvasztott vajjal, sült banánnal, tejszínnel és sűrített tejjel készült desszertet gyakran egészítik ki csokoládéval és kávéval, hogy még összetettebb ízvilággal örvendeztessék meg a kóstolókat. Meglepő, de az alapanyagok kiegyensúlyozottsága miatt az édesség egyáltalán nem tömény.

Waffle, Belgium

A waffle az amerikai gofrival ellentétben tojásfehérjéből készül, gyakran élesztőt is adnak hozzá, hogy sütés során még magasabbra emelkedjen, így a bemélyedésekben jobban megtapadnak az öntetek, a fagylaltok és az édes szószok is. Belgiumban az utcai árusok Liege-i waffle-t árulnak, amelyet papírba csomagolnak, hogy aztán akár hidegen, akár melegen fogyasszák.

Fekete-erdő torta, Németország

A Fekete-erdő torta egyik legismertebb német sütemény, amiből valóban nem spórolják ki a tejszínhabot és amelyet a cseresznye mellett a reszelt csokoládé tesz teljessé. A desszert az 1930-as években indult hódító útjára és azóta is az egyik legnépszerűbb torta, amelyet a legtöbb cukrászdában Magyarországon is meg lehet kóstolni.

Baklava, Törökország

A baklava a legnépszerűbb török ​​desszert, de sokan a szír konyhából származtatják. A réteslapokat finomra aprított pisztáciával vagy dióval töltik meg, hogy aztán alaposan meglocsolják mézzel. A baklava minden jelentős ünnepen az asztalra kerül.

Mochi, Japán

A mochi néven ismert ragacsos rizsdesszert évezredek óta népszerű Japánban, a szilveszteri bulik kötelező ételének tartják. Bár elképesztően finom, és sokféle színben illetve ízben készül, de nehezebben rágható.

Skyr, Izland

A tradicionális viking ételre az izlandiak nagyon büszkék. Leginkább a joghurthoz lehet hasonlítani, de az átlagosnál sokkal sűrűbb, krémesebb állagú és kiemelkedően magas fehérjetartalommal rendelkezik.

Gelato, Olaszország

Az olaszok kedvenc jeges finomsága, a gelato magas zsírtartalmú, hihetetlenül krémes, tradicionális olasz desszert. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy mi a különbség a gelato és a fagylalt között, itt pedig arról olvashatsz, hogyan alakultak idén Olaszországban a fagyiárak.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

desszert | édesség | sütemény | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram