Close
Hihetetlenül látványos kiállítás nyílt Cannes új, víz alatti múzeumában

Hihetetlenül látványos kiállítás nyílt Cannes új, víz alatti múzeumában

Több mint négy évig dolgozott a világhírű brit szobrászművész azokon az alkotásokon, amelyeket a Szent Margit-sziget partjainál, a tenger fenekén állítottak ki.

A francia Riviéra egyik gyöngyszeme, a filmfesztiváljáról ismert Cannes új víz alatti múzeumának célja, hogy felhívja a figyelmet a tengeri élet védelmére. A tengerfenéken a neves brit szobrászművész, Jason deCaires Taylor egyedülálló szobrai láthatóak.

Az alkotásokon maszkok vannak, a szobrok súlya pedig meghaladja a tizenkét tonnát.

A szobrokat csónakokkal vitték a helyszínre, majd a búvárok daruk segítségével tették a helyükre.

A szobrász több mint négy évig dolgozott azokon az alkotásokon, amelyek a Földközi-tenger első víz alatti múzeumának installációit alkotják.

A szobrokon a helyiek portréi köszönnek vissza, látható közöttük egy nyolcvanéves halász és egy kilencéves általános iskolás gyermek is, de kapcsolódnak az identitáshoz, a külsőségek mögött rejlő értékekhez és a sérülékeny természethez is.

Úgy tudni, az alkotások természetes, pH-semleges cement felhasználásával készültek, így nemcsak mentesek a káros anyagoktól, de alkalmasak arra is, hogy a helyi ökoszisztéma szövetébe ágyazódva annak szerves részévé váljanak. A pH-semleges cement ugyanis rendkívül tartós, durva textúrájú, így segíti a korall lárvák tapadását és fejlődését. A ráncokból kialakított zugok pedig otthont biztosíthatnak a halaknak és a rákféléknek.

A sznorkelezők és a búvárok belépődíj megfizetése nélkül úszhatnak a szobrok között.

Norvégiában már megnyílt Európa első víz alatti étterme, és egészen lenyűgözően néz ki, ezen a videón pedig a víz alatti királyság meghökkentő effektekkel ejt rabul.

(Fotók:  Jason deCaires Taylor)

múzeum | művészet | utazás | cannes | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram