Vízálló karóra adrenalinvadász férfiaknak - Hogyan érdemes készülni a nyári merülésekre?

A nyári időszak a vízimádó sportolókat is megmozgatja. A legtöbben már jóval a nyár kezdete előtt javában tervezik a következő kalandos utazásukat – akár egy izgalmas búvárkodás vagy más egyéb vízisportok formájában. Bármelyik is legyen a cél, egy biztos: megfelelő vízálló karóra nélkül nehezen boldogulnának. Mit érdemes tehátodafigyelni, ha épp most tervezünk vízálló karórát vásárolni? 

Ismerjük meg a saját igényeinket

Szerencsére van miből válogatni: többféle vízálló férfi karóra is létezik. Ráadásul mindegyik máshogyan bírja a vizes közeget. Nem minden karóra rendelkezik tökéletes vízállósággal, és az sem mindegy milyen mélységig vízállóak. Ezért mielőtt karórát választanánk érdemes felmérnünk, hogy milyen igényeink vannak az óra vízállóságát illetően. Az órákat ugyanis ISO szabvány szerint különféle vízállósági kategóriákba sorolják. Ha fürdeni vagy búvárkodni szeretnénk vele, akkor mindenképp figyeljünk az óra vízállósági jelölésére. Az egyszerű „water resistant” jelölésű óra még nem alkalmas fürdőzésre, legfeljebb egy kis esővizet visel el. A 30-, 50-, 100-, 200m jelölésű órák pedig még mindig az átlagos felhasználók számára készültek. Ezek arra jók, hogy bizonyos szintig állják a víz alá merülést. Ezért ha csupán a sekély vízben szeretnénk lazulni, akkor ezek az órák a besorolásuktól függően már valamennyire bírni fogják azt - viszont csak az 50m-es jelöléstől. Ugyanis a 30m jelöléssel ellátott órák maximum a kézmosások erejéig lesznek vízállóak. Ugyanakkor ha valóban komoly vízállóságú darabot szeretnénk, akkor a speciális „diver’s” jelöléssel ellátott időmérőket keressük. A diver’s, vagyis a búvár típusokból már 200-, 600- de 1000m-es jelölésű órák is léteznek. Utóbbiak már igencsak komoly vízmélységet és nyomásterhelést is elviselnek. Ezeket a darabokat kifejezetten búvároknak és más vízi sportokat űzőknek fejlesztették ki. Ha tehát szeretnénk a nyári vízparti kalandok során magunkon viselni óránkat, akkor a búvár órák között érdemes elsősorban nézelődnünk.

Mire figyeljünk még a vízálló karóra kiválasztásakor? 

A szabvány besorolásokon kívül az óra vízállóságát az is meghatározza, hogy mennyire vigyázunk majd rá – vagyis milyen hosszú ideig lesz majd óránk kitéve más környezeti hatásoknak. A búvárkodás nem csak sport - remek lehetőség arra, hogy felfedezhessük a világ legegzotikusabb helyeit. Ezért előfordulhat, hogy a trópusokon vagy épp Afrika partjain kötünk ki, ahol folyamatosan magas hőmérsékletnek lesz kivétve karóránk. Az UV sugárzás vagy épp a hirtelen hőingadozások a szárazföldön mind hatással lesznek az óra élettartamára – és természetesen a tömítésére is. Ezért ha szeretnénk a már kiválasztott vízálló óránkat hosszú ideig használni a besorolás szerint, akkor mindenképp óvjuk a szélsőséges időjárási viszonyoktól. Egy alacsonyabb minőséggel rendelkező vízálló karóra akár már pár hónapon belül megadhatja magát, ha a tömítései rendszeresen és tartósan erős UV sugárzásnak van kitéve. A minőséget illetően tehát nem érdemes alább adni, ha valóban sokáig szeretnénk használni karóránk.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom