Kongatják a vészharangokat Nagy-Britanniában, a vörös-tengeri válság miatt hamarosan hiánycikké válhat a tea

Könnyen elképzelhető, hogy a brit üzletekben hiánycikké válik a nemzet egyik kedvenc itala, a tea. Egyre több üzletlánc hívja fel a figyelmet a vörös-tengeri válság okozta ellátási zavarokra. 

A British Retail Consortium tájékoztatása szerint átmeneti fennakadásokat tapasztalnak egyes feketetea-szállítási útvonalakon, más iparági forrás szerint pedig az ízesített teák estében is késésről lehet beszámolni. Bár az ország két legnagyobb szupermarket-hálózatában jelenleg bőséges a kínálat,

a mostani szállítási zavarok elhúzódása üres polcokat eredményezhet Európában.

Mint ismert, Nagy-Britannia, a világ ötödik legnagyobb teaimportőre, készletének több mint felét Kenyából és Indiából szerzi be, így hatalmas a kitettsége vörös-tengeri útvonalaknak. Az Institute of Export & International Trade (IEIT) szerint a teát feldolgozásra és csomagolásra szállítják az Egyesült Királyságba, ahonnan aztán exportálják szerte a világba.

"Néhány feketetea-gyártó üzemben átmeneti fennakadások tapasztalhatók, de a fogyasztókra gyakorolt hatása ennek minimális" – mondta Andrew Opie, a nagy szupermarket-hálózatokat képviselő British Retail Consortium élelmiszer- és fenntarthatósági igazgatója. Az Egyesült Királyság területi feldolgozását ismerő másik iparági forrás pedig a Reutersnek szintén úgy fogalmazott:

bár voltak késések, nagy hiányra egyelőre nem számítanak.

Az IEIT főigazgatója, Marco Forgione szerint azonban a tea lehet az első olyan termék a sok közül, amely megsínyli az ellátási lánc válságát. A dél-afrikai Jóreménység-fok körüli alternatív szállítási útvonal ugyanis tíz-tizennégy nappal növelheti az utazási időt a Vörös-tengeren a Szuezi-csatornán való áthaladáshoz képest.

Több nagy brit ruházati kiskereskedő, köztük a Next, a Pepco Group, a Primark és a Matalan is figyelmeztetett a vörös-tengeri válság lehetséges hatásaira.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty)

hiánycikk | szállítási nehézség | ellátási zavar | tea | vörös-tengeri válság

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, melyik az a tíz város, ahol a legjobb ételeket kóstolhatod

Quentin Tarantino új dobásával minden filmrajongó elismerését kivívja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom