Close
A wabi-sabi teszi tökéletessé ezt a maja romok közt megbúvó, mexikói Airbnb-t

A wabi-sabi teszi tökéletessé ezt a maja romok közt megbúvó, mexikói Airbnb-t

A srác, aki kijött a rehabról, és jobban néz ki, mint valaha – mondhatnánk Mexikóról. A latin-amerikai ország már rég túl van a drog-tequila-taco tirumvirátuson, és olyan exkluzív élményekkel kecsegtet, amik miatt kétségkívül megéri feljegyeznünk az utazós bakancslistánkra.

Ha egzotikus tengerparti nyaralásra pályázunk, ott van Cancún, ha a nagyvárosi pezsgés kell, irány Mexikóváros vagy Mérida. A karibi életérzést már csak úgy lehet jobban fokozni, ha eltöltünk néhány éjszakát egy igazi haciendában – és erre a Méridától kb. huszonöt kilométerre fekvő Tamchenben minden lehetőségünk megvan.

A Tamchent is magába foglaló Yucatán-félsziget egyébként nem csak a hihetetlenül gazdag állat- és növényvilág, a mangrove mocsarak, a több ezer cenote – azaz kútszerű, akár több tíz méter mély, édesvízzel telt karsztképződény –, vagy a világ második legnagyobb korallzátonya miatt különleges hely.

Hanem azért is, mert egykor ez a térség jelentette a maja civilizáció központját, és ma olyan látnivalókat kínál, mint Tikal, Calakmul és Chichén Itzá városromjai, amihez egykor több mint hatszáz épület és templom tartozott. A Yucatánban található piramisok és romok ikonikus emlékei a maja kornak, és mivel írásos emlékek egyáltalán nem maradtak fenn, az épületek nagy része a dzsungel buja növényzete alá rejtőzve várja, hogy rábukkanjanak.

Tamchen az ősi maja örökség egyik legújabb felfedezettje, csupán a véletlennek és néhány légi fotónak köszönhető, hogy Lagunitával együtt 2014 augusztusában rátaláltak a mexikói dzsungelben. Az azóta eltelt négy évben pedig a Muñoz Arquitectos építészei is adtak rá okot, hogy más szemmel nézzenek a turisták az eldugott településre.

A 19. századból fennmaradt épületet úgy újították fel, hogy meghagyták rusztikus, tökéletlen karakterét, megtestesítve ezzel a japánból induló stílusirányzatot, a wabi-sabit, aminek a szépsége pont a sokszor hibás, de épp ezért őszinte és az idővel együtt változó, élő közegben rejlik.

Az egykor családi kézben lévő nagybirtok alapjai még egy olyan korban születtek, amikor a környéken komoly gazdálkodás folyt, és a rabszolgatartás is teljesen természetes volt. Az épület falaiban még megelevenednek ezek az idők, de a belső terek az antik és modern kontrasztjára építő nyers enteriőrré, az ültetvények pedig medencékkel tűzdelt buja kertté formálódtak.

A 2014-ben átépített hacienda két épületrésszel bővül, így már négy tágas hálószoba a hozzájuk tartozó fürdőszobával, elbűvölő konyha, és öt úszómedence alkotja a rezidenciát, amit akár személyzettel együtt is kibérelhetünk az Airbnb-n.

Bár az árat nem egy átlagos utazó pénztárcájához alakították – maximum nyolc vendég 830 ezer forintért szállhat meg egy éjszakára –, a villa is sokkal több egy átlagos apartmanháznál.

Hosszabb bérlés esetén például már olyan extrákat találunk, mint egy egyórás koncert tradicionális zenével, vagy egy komplett, vezetett főzőkurzus a helyi szakáccsal. Hát, valahogy így kell elképzelni a mexikói újhullámot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Ruben Ortiz)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom