Close
A wabi-sabi teszi tökéletessé ezt a maja romok közt megbúvó, mexikói Airbnb-t

A wabi-sabi teszi tökéletessé ezt a maja romok közt megbúvó, mexikói Airbnb-t

A srác, aki kijött a rehabról, és jobban néz ki, mint valaha – mondhatnánk Mexikóról. A latin-amerikai ország már rég túl van a drog-tequila-taco tirumvirátuson, és olyan exkluzív élményekkel kecsegtet, amik miatt kétségkívül megéri feljegyeznünk az utazós bakancslistánkra.

Ha egzotikus tengerparti nyaralásra pályázunk, ott van Cancún, ha a nagyvárosi pezsgés kell, irány Mexikóváros vagy Mérida. A karibi életérzést már csak úgy lehet jobban fokozni, ha eltöltünk néhány éjszakát egy igazi haciendában – és erre a Méridától kb. huszonöt kilométerre fekvő Tamchenben minden lehetőségünk megvan.

A Tamchent is magába foglaló Yucatán-félsziget egyébként nem csak a hihetetlenül gazdag állat- és növényvilág, a mangrove mocsarak, a több ezer cenote – azaz kútszerű, akár több tíz méter mély, édesvízzel telt karsztképződény –, vagy a világ második legnagyobb korallzátonya miatt különleges hely.

Hanem azért is, mert egykor ez a térség jelentette a maja civilizáció központját, és ma olyan látnivalókat kínál, mint Tikal, Calakmul és Chichén Itzá városromjai, amihez egykor több mint hatszáz épület és templom tartozott. A Yucatánban található piramisok és romok ikonikus emlékei a maja kornak, és mivel írásos emlékek egyáltalán nem maradtak fenn, az épületek nagy része a dzsungel buja növényzete alá rejtőzve várja, hogy rábukkanjanak.

Tamchen az ősi maja örökség egyik legújabb felfedezettje, csupán a véletlennek és néhány légi fotónak köszönhető, hogy Lagunitával együtt 2014 augusztusában rátaláltak a mexikói dzsungelben. Az azóta eltelt négy évben pedig a Muñoz Arquitectos építészei is adtak rá okot, hogy más szemmel nézzenek a turisták az eldugott településre.

A 19. századból fennmaradt épületet úgy újították fel, hogy meghagyták rusztikus, tökéletlen karakterét, megtestesítve ezzel a japánból induló stílusirányzatot, a wabi-sabit, aminek a szépsége pont a sokszor hibás, de épp ezért őszinte és az idővel együtt változó, élő közegben rejlik.

Az egykor családi kézben lévő nagybirtok alapjai még egy olyan korban születtek, amikor a környéken komoly gazdálkodás folyt, és a rabszolgatartás is teljesen természetes volt. Az épület falaiban még megelevenednek ezek az idők, de a belső terek az antik és modern kontrasztjára építő nyers enteriőrré, az ültetvények pedig medencékkel tűzdelt buja kertté formálódtak.

A 2014-ben átépített hacienda két épületrésszel bővül, így már négy tágas hálószoba a hozzájuk tartozó fürdőszobával, elbűvölő konyha, és öt úszómedence alkotja a rezidenciát, amit akár személyzettel együtt is kibérelhetünk az Airbnb-n.

Bár az árat nem egy átlagos utazó pénztárcájához alakították – maximum nyolc vendég 830 ezer forintért szállhat meg egy éjszakára –, a villa is sokkal több egy átlagos apartmanháznál.

Hosszabb bérlés esetén például már olyan extrákat találunk, mint egy egyórás koncert tradicionális zenével, vagy egy komplett, vezetett főzőkurzus a helyi szakáccsal. Hát, valahogy így kell elképzelni a mexikói újhullámot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Ruben Ortiz)

tökéletlenség | maja | ősi | tikal | tamchen

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram