Close
Még néhány napig becsapja a szemünket Washington új installációja

Még néhány napig becsapja a szemünket Washington új installációja

Ha egy kicsit komótosabb tempójú Amerikára vágyunk, de azért nem szeretnénk lemondani a nagyváros kínálta lehetőségekről, Washington tűnik ideális választásnak. A szűk, macskaköves utcák ugyanúgy részei a főváros életképeinek, mint a világon mindenhol ismert grandiózus épületek, és most néhány napig egy különleges installáció is feliratkozik a látnivalók közé.

A Waterfront Parkhoz kell elbaktatnunk, ha keretbe foglalt fluoreszkáló kötelekben gyönyörködnénk – merthogy a brooklyni Hou de Sousa stúdió remekműve tulajdonképpen ennyiből áll.

Január 6-ig csodálhatóak meg a színes formák, melyek hatvanöt négyzetméternyi területet foglalnak el a Potomac folyóra néző parkban.

A különböző nézőpontokból tekintve folyamatosan és gyorsan változó műalkotás célja, hogy egyszerre kínálja a fény, a szín és a tér élményét.

Bármelyik oldalról is vizslatjuk a kilenc különböző méretű és formájú darabból álló installációt, biztosan nem találunk két egyforma beállítást, éppen ezért arra ösztönzi a közönséget, hogy minden lehetséges aspektusból vizsgálja meg a művet.

A könnyű acélrácshoz erősített kötelek, avagy zsinórok közötti lyukak afféle vizuális effektekhez hasonló hatást váltanak ki, amit Moiré-effektusnak nevezünk (a rövid tudományos magyarázat szerint két vagy több hullám/vonal egymásra kerülésekor kialakuló interferencia eredményeként létrejövő új, hullámos mintázatról beszélünk).

Magyarul, ha elhaladunk mellettük vagy közöttük sétálgatunk, olyan érzésünk támad, mintha mozognának a kötelek.

A blokkokat Brooklynban szerelték össze, és egy tizennégy méter hosszú teherautóval szállították Washingtonba. Nem különösebben nehezek, és a felhasznált anyagoknak köszönhetően akkor sem nyúlnak vagy zsugorodnak össze, ha csapadék éri őket; stabilak, és ellenállnak a szélsőségesebb időjárásnak is.

A The Prismatic január hatodikáig díszíti az Egyesült Államok fővárosát.

(Fotók: Dezeen)

Close