Ezekről a drónfotókról nehéz elhinni, hogy ezen a bolygón készültek

Radisics Milánt, az ötvenes éveit ambíciózus harmincasok lendületével taposó üzletembert még a reklámszakmából ismerjük. Az elmúlt időszakban viszont eddig ismeretlen szerepben találkoztunk vele, miközben a nevét már a világ legkülönbözőbb pontjain is kezdik megismerni. Miért? Elmeséljük!

Milán pár éve kilépett a napi darálóból, és csavart egy nagyot az egyébként sem unalmas hétköznapjain. Egyrészt férfi modellként tűnt fel egyre komolyabb szerepekben – forgatott már a Porschével, és Leo Messi mellett a Lay's kampánynak arca is volt –, másrészt elkezdett egyik régi szenvedélyére, a fotózásra koncentrálni.

Milán több mint húsz éve foglalkozik fotózással, a National Geographic magazin hazai kiadásának egyik legtöbbször publikált fotósa, kilenc évig a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke volt. A Nat Geo világpályázatán 2006-ban megnyerte a fődíjat, szakmai körökben ismerik a nevét. Az új lökést körülbelül két és fél évvel ezelőtt aztán a drónfotózás adta.

"Beszippantott, addiktívvá tett, gyorsan megtanultam használni" – meséli.

Eleinte gyakorlásképp egy közeli erdőben szlalomozott a fák között, hogy később már csak a fotózásra koncentrálhasson. A drónozás felébresztette benne a gyermeki ösztönöket, úgy kezdte el látni a tájat, ahogy korábban soha.

"Úgy voltam vele, hogy itt megyek el minden egyes nap, de ebből a nézőpontból még nem láttam. Ettől csak egyre izgatottabb lettem."

Az elejétől kezdve sok fotója kapcsolódott a vízhez, aztán egyre többet fényképezve Milánnak feltűnt, mennyire izgalmas, ahogy különböző helyeken különböző formákat vesz fel. Ebből indult el a Water.Shapes.Earth projekt, ami nem csak néhány lenyűgöző és szokatlan fotó összegyűjtéséről szólt, szól.

"Az új perspektíva lehetőséget biztosít arra, hogy új szemszögből lássuk a saját dolgainkat és bizonyos problémákat. Így aztán késztet arra, hogy kicsit újragondoljuk magunkat, a megszokásainkat és a viszonyunkat a természethez. Jé, ez ilyen szép? Akkor jobban óvom. Ennyire koszos? Több figyelmet kéne rá fordítani. A más szemszög segít, hogy a gondolat is más legyen" – vallja.

2018-ban tizenkét országban készített fotókat a sorozathoz, több mint 140 órát és kétezer kilométert repült drónnal, miközben olvadó gleccsereket, forrásokat, tengereket, lagúnákat és sólepárlókat örökített meg, szokatlan nézőpontból. Na, meg olyan területeket, amelyek mára teljesen elsivatagosodtak, kiszáradtak, hála elsősorban a drasztikus emberi beavatkozásnak.

A Water.Shapes.Earth projekt egyre sikeresebb, a brit Daily Mail, a Colossal és a My Modern Met is lehozta a fotókat, a németországi Lünenben kiállították a legjobb képeket, a közelmúltban pedig a World Economic Forumtól érkezett levél, hogy használni szeretnék a fotóit.

A következő két év Milánnak még biztosan erről a projektről szól. 2018 karácsonyának környékén hat ország érintésével, 16 napon át 8500 kilométert autózott, egészen Portugáliáig, mocsarakat és vizeket fotózva.

Szlovénia, Izland, Montenegró, Görögország és Törökország mellett olyan távoli helyek is tervben voltak és vannak, mint Etiópia, India és a száraz Utah állam az USA-ban.

A cél és a technika mindenhol ugyanaz: a legizgalmasabb, víz alakította tájrészleteket megörökíteni négy, vagy akár 10-18-32 fotó panorámaszerű összeragasztásával, ami garancia a pazar részletgazdagságra és a száz megapixel feletti felbontásra.

Milán hatalmas produktivitással dolgozik a projekten, a mögötte hagyott utak során összesen 936 összeépített panorámát készített, így közel tízezer kocka készült el a terepmunka során, ami tájkép fotózásnál elképesztően nagy szám, összehasonlítva például az akciófotózással, ahol percenkét akár száz kocka is készül.

Hogy milyen tervek vannak még a Water.Shapes.Earth-szel? Milánék többek között további kiállításokat és könyvet is terveznek, de a legfontosabb, hogy megmutassa az egész világnak azt, ahogy ő látja a környezetünket, ezzel bízva abban, hogy másokat is elgondolkodtat.

(Fotók: Radisics Milán – Water.Shapes.Earth)

radex | tenger | drón pilóta | fotó | Radisics Milán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom