Legyőzte Napóleont, olyan ételt neveztek el róla, amit ma már az egész világ ismer és szeret

Az egyik legikonikusabb brit étel a Wellington bélszín, ami csodálatos marhabélszínből, gombás pástétomból és leveles tésztából készül. Minden idők egyik legismertebb fogása gyakran kerül az ünnepi asztalra, de remek választás az újévi ebédhez is. A legendás étel neve mögött azonban megannyi titok húzódik.

Ha történészhallgatókat kérdeznénk meg arról, vajon honnan eredhet a Wellington bélszín neve, szinte biztosak lehetünk abban, hogy Arthur Wellesley-t, Wellington hercegét neveznék meg, aki arról lett híres, hogy

legyőzte Napóleont a waterlooi csatában 1815-ben.

Az igazság azonban az, hogy nem lehetünk biztosak abban, hogy az ikonikus fogás neve honnan ered. Könnyen lehet, hogy valóban Wellesley volt a névadó, de erre vonatkozóan nincsen konkrét bizonyíték. Ahogyan azt sem tudni egészen pontosan, mikor készült először a legendás étel. Vannak azonban bőségesen érvek mellette is.

Az egyik szerint Wellington hercegről olyan ételeket részesített előnyben, amelyeket lóháton is el lehetett fogyasztani, a Wellington-bélszín pedig pontosan ilyen. Egy brit történet szerint pedig a herceg egyáltalán nem volt válogatós, a szakácsa pedig kifejezetten szerette elkészíteni ezt a fogást, így gyakran sütött neki tésztába burkolt bélszínt.

Egy másik elmélet szerint pedig azért kapta ezt a nevet a fogás, mert

pontosan úgy néz ki, mint egy Wellington csizma,

azaz az a lábbeli, amit a herceg előszeretettel viselt.

Az első írásos emlék a Wellington bélszínről 1899-ből származik egy Hamburgból Amerikába tartó hajó menüsorában tűnt fel. A következő hivatkozás 1903-ra datálható, akkor a Los Angeles Times egy cikkében említi az ételt. Az első recept megjelenéséig pedig egészen 1940-ig kellett várni. Furcsa módon ezek a korai utalások szinte mind Amerikához kapcsolódnak, nem pedig az Egyesült Királysághoz.

Más gasztrotörténészek pedig úgy vélik, a Wellington bélszín a "filet de boeuf en croûte" nevű francia ételből ered, amit valamikor a történelem folyamán átvettek a britek.

Hogy pontosan honnan is ered az étel, nem tudni, az azonban biztos, hogy elképesztően finom.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Spago)

gasztrotörténelem | bélszín | étel | wellington | fogas

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom