A WHO szerint jobb a helyzet, de még mindig nagy a baj Európában a levegőminőséget tekintve

Európa levegőminősége javult, de még mindig nem felel meg az Egészségügyi Világszervezet irányelveinek, állítja egy friss tanulmány. Az elemzésben a vizsgált területen élő európaiak túlnyomó többsége továbbra is egészségtelen szintű légszennyezés mellett él.

Az ISGlobal csapata harmincöt országban és több mint ezernégyszáz régióban monitorozta a légszennyezettség napi szintű alakulását 2003 és 2019 között. Arra a következtetésre jutottak, hogy az elmúlt két évtizedben Európa levegőjében összességében a szállópor és a nitrogén-dioxid mennyisége csökkent a leginkább. Annak ellenére, hogy javult a levegőminőség,

sok ember még mindig olyan területen él, ahol a légszennyezettség mértéke meghaladja az WHO által javasolt szinteket.

A tanulmány szerint az európaiak 98 százaléka még mindig olyan területeken él, ahol egészségtelen a PM2.5 szint. Az Európai Unióban ez a szennyezés évente több mint kétszázötvenezer ember idő előtti halálával köthető össze, mivel a légszennyezettség bizonyítottan

növeli a szívbetegség, az agyvérzés és cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Bár az ehhez kapcsolódó halálesetek száma 2005 és 2021 között negyvenegy százalékkal csökkent, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az uniós tagállamoknak további erőfesztítéseket kell tenniük a légszennyezés csökkentése érdekében.

A PM2.5 és a PM10 szennyezettségi szintje Észak-Olaszországban és Kelet-Európában a legmagasabb, de az Egyesült Királyság déli részén, Belgiumban és Hollandiában sem jó az NO2-szint. A legnagyobb csökkenés Közép-Európában következett be, míg a nátrium-dioxid esetében a legjelentősebb javulás a nyugat-európai városokban volt megfigyelhető.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

Európa | levegő minősége | WHO | légszennyezés

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram