Teljesen szembemegy a balatoni sztereotípiákkal a Zier, ahol minden a személyességről és a minőségről szól. Végigettük, végigittuk és végighevertük a Ziert és elmondjuk, miért elképesztően különleges az élmény.
Mától nyit újra a tavalyi év balatonszemesi gaszto-szenzációja, a Zier Bisztró. A hiánypótló vendéglátóhely 2022-ben kibővített vendégtérrel nyitja a szezont, mi pedig egy estére kipróbáltuk, mit is kínál a Zier Dani tulajdonos-séfről elnevezett egység.
Már első pillantásra látszik, hogy nagyon nem egy sztereotipikusan balatoni hely a Zier: a bisztró és a telken lévő tizenhárom apartman esztétikája kifejezetten a kényelmes minimalizmust, a könnyű lelassulást és azonnali relaxációt célozza meg.
A Zier szíve és lelke maga a tulajdonos, Zier Dani és csapata: Dani a Balatonon nőtt fel és célja, hogy legyőzze a tóhoz kapcsolódó vendéglátás körül kialakult negatív konnotációkat, jelesül azt, hogy nem csak a csendéletképes-csipketerítős, barna-sárga-szocipokrócos apartmanokról és a lángos-hamburger-hekk-palacsinta Bermudáról szól a balatoni vendéglátás, hanem lehet másképp és sokkal kúlabban is csinálni.
Nem véletlen, hogy már tavaly nagy érdeklődést kiváltva indult a hely és hamar fel is kapta a közönség, szájról-szájra járt a híre, hogy új, minőségi szolgáltatás nyílt Szemesen.
Persze az, hogy valami nagyon jól néz ki, közel sem lenne elég, és a Zierben tudják ezt: elképesztően kedves, személyes és odafigyelő a kiszolgálás, a konyhában minden minőségi alapanyagokból készül, a személyzet jófej, közvetlen, gyors és precíz – mindez a kerékpárút mellett, méterekre a parttól.
Emellett nagyon nem hátrány, hogy a helyiek jól ismerik a bisztró tulajdonosát és egyben séfjét, Zier Danit, aki csapatával idén is nagy tervekkel vág neki a nyárnak.
„Erdélyben születtem, de itt nőttem fel, a Balaton a szerelmem. Nyolc évesen evőeszközt törölgettem, 12-13 évesen már felszolgáltam. Az anyukám szakács volt, folyamatosan mellette sertepertéltem a konyhában. A szakmát Siófokon végeztem el, aztán gyakorlatot szereztem a Balaton legjobb helyein. A Balaton déli partja a gyerekkorom helyszíne, ezért itt indítottuk el a bisztrót. Senkit nem másolunk, és nem fogunk sem hamburgert, sem lángost árulni. Sajátos ízvilágot alakítunk ki, házitésztával, sajtokkal, grillel, halakkal”
– magyarázta Zier Dani, aki az év többi részében Ausztriában konyhafőnök, négycsillagos szállodában. A hely vonzerejét a séf személye tovább erősíti: Dani olyan típusú férfi, akinek a közelében éhes és szomjas lesz az ember, és ő kis szerencsével koccint is egyet a betérőkkel.
A Zierben a magyaros ízeket remekül párosítják a mediterrán, olaszos jegyekkel, hozzájuk pedig isteni jól esik egy fröccs Ikon bor, ami a Ziertől egy kőhajításnyira készül. Az étlapot elnézve abszolút nyárias, hűsítő és nem megterhelően laktató ételeket látunk – egyszer mondja már el valaki, hogyan lett a világ legolajosabb étele a magyarok nemzeti nyári fogása! – a hideg levesektől az olasz sajtközpontú salátákon át a friss halas fogásokig és változatos tésztákig.
A tulajdonosok mindent megtesznek azért, hogy a vendégek a lehető legjobbat kapják, személyes elmondásuk szerint a hely célja nem elsősorban a haszonszerzés, ez inkább egy szerelemprojekt és ez az árakon is látszik: igényessége ellenére abszolút megengedhető a Zier: a 2-3 fős apartmanok 40 000 forint/éjszakába, a családiak 70 000 forint/éjszakába kerülnek, a minőségi alapanyagokból készülő, nem standos, hanem abszolút éttermi fogások pedig 2000-4000 forint körül mozognak.
„A konyhát fejlesztettük, bővítettük, négyzetméter további zárt ügyfélteret alakítottunk ki, hogy az időjárás kevésbé befolyásolja a forgalmat. Legyünk őszinték, a Balaton gazdasági racionalitása csekély, a két hónapos szezont kell megragadni minőségi vendéglátással, aztán a rövid elő- és utószezonon kívül csend van. Ez inkább szerelem, nem egy olyan hozam, mintha a nagykörúton egy jól prosperáló helyet nyitna az ember”
– tette hozzá Zier Dani, aki azt is elárulta, hogy sikere nem csak rajta, hanem az egész csapaton áll. Minden alkalmazott a Zierrel együtt dolgozik Obertrauernben: nem pusztán kollégák, de barátok is, így mindenki beleteszi azt a pluszt, ami után mi is nagyon elégedetten, egy teljesen új balatoni gasztro- és szállásélménnyel távoztunk.
Fájó szívvel, mert a saját teraszos apartmanok, a minden jóval megpakolt asztalok, na meg az öt méterre lévő, hűs Balaton is igen nehezen ereszt el.
szállás | zier | Balatonszemes | balaton | étterem | zier bisztró
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!