Teljesen szembemegy a balatoni sztereotípiákkal a Zier, ahol minden a személyességről és a minőségről szól. Végigettük, végigittuk és végighevertük a Ziert és elmondjuk, miért elképesztően különleges az élmény.
Mától nyit újra a tavalyi év balatonszemesi gaszto-szenzációja, a Zier Bisztró. A hiánypótló vendéglátóhely 2022-ben kibővített vendégtérrel nyitja a szezont, mi pedig egy estére kipróbáltuk, mit is kínál a Zier Dani tulajdonos-séfről elnevezett egység.
Már első pillantásra látszik, hogy nagyon nem egy sztereotipikusan balatoni hely a Zier: a bisztró és a telken lévő tizenhárom apartman esztétikája kifejezetten a kényelmes minimalizmust, a könnyű lelassulást és azonnali relaxációt célozza meg.
A Zier szíve és lelke maga a tulajdonos, Zier Dani és csapata: Dani a Balatonon nőtt fel és célja, hogy legyőzze a tóhoz kapcsolódó vendéglátás körül kialakult negatív konnotációkat, jelesül azt, hogy nem csak a csendéletképes-csipketerítős, barna-sárga-szocipokrócos apartmanokról és a lángos-hamburger-hekk-palacsinta Bermudáról szól a balatoni vendéglátás, hanem lehet másképp és sokkal kúlabban is csinálni.
Nem véletlen, hogy már tavaly nagy érdeklődést kiváltva indult a hely és hamar fel is kapta a közönség, szájról-szájra járt a híre, hogy új, minőségi szolgáltatás nyílt Szemesen.
Persze az, hogy valami nagyon jól néz ki, közel sem lenne elég, és a Zierben tudják ezt: elképesztően kedves, személyes és odafigyelő a kiszolgálás, a konyhában minden minőségi alapanyagokból készül, a személyzet jófej, közvetlen, gyors és precíz – mindez a kerékpárút mellett, méterekre a parttól.
Emellett nagyon nem hátrány, hogy a helyiek jól ismerik a bisztró tulajdonosát és egyben séfjét, Zier Danit, aki csapatával idén is nagy tervekkel vág neki a nyárnak.
„Erdélyben születtem, de itt nőttem fel, a Balaton a szerelmem. Nyolc évesen evőeszközt törölgettem, 12-13 évesen már felszolgáltam. Az anyukám szakács volt, folyamatosan mellette sertepertéltem a konyhában. A szakmát Siófokon végeztem el, aztán gyakorlatot szereztem a Balaton legjobb helyein. A Balaton déli partja a gyerekkorom helyszíne, ezért itt indítottuk el a bisztrót. Senkit nem másolunk, és nem fogunk sem hamburgert, sem lángost árulni. Sajátos ízvilágot alakítunk ki, házitésztával, sajtokkal, grillel, halakkal”
– magyarázta Zier Dani, aki az év többi részében Ausztriában konyhafőnök, négycsillagos szállodában. A hely vonzerejét a séf személye tovább erősíti: Dani olyan típusú férfi, akinek a közelében éhes és szomjas lesz az ember, és ő kis szerencsével koccint is egyet a betérőkkel.
A Zierben a magyaros ízeket remekül párosítják a mediterrán, olaszos jegyekkel, hozzájuk pedig isteni jól esik egy fröccs Ikon bor, ami a Ziertől egy kőhajításnyira készül. Az étlapot elnézve abszolút nyárias, hűsítő és nem megterhelően laktató ételeket látunk – egyszer mondja már el valaki, hogyan lett a világ legolajosabb étele a magyarok nemzeti nyári fogása! – a hideg levesektől az olasz sajtközpontú salátákon át a friss halas fogásokig és változatos tésztákig.
A tulajdonosok mindent megtesznek azért, hogy a vendégek a lehető legjobbat kapják, személyes elmondásuk szerint a hely célja nem elsősorban a haszonszerzés, ez inkább egy szerelemprojekt és ez az árakon is látszik: igényessége ellenére abszolút megengedhető a Zier: a 2-3 fős apartmanok 40 000 forint/éjszakába, a családiak 70 000 forint/éjszakába kerülnek, a minőségi alapanyagokból készülő, nem standos, hanem abszolút éttermi fogások pedig 2000-4000 forint körül mozognak.
„A konyhát fejlesztettük, bővítettük, négyzetméter további zárt ügyfélteret alakítottunk ki, hogy az időjárás kevésbé befolyásolja a forgalmat. Legyünk őszinték, a Balaton gazdasági racionalitása csekély, a két hónapos szezont kell megragadni minőségi vendéglátással, aztán a rövid elő- és utószezonon kívül csend van. Ez inkább szerelem, nem egy olyan hozam, mintha a nagykörúton egy jól prosperáló helyet nyitna az ember”
– tette hozzá Zier Dani, aki azt is elárulta, hogy sikere nem csak rajta, hanem az egész csapaton áll. Minden alkalmazott a Zierrel együtt dolgozik Obertrauernben: nem pusztán kollégák, de barátok is, így mindenki beleteszi azt a pluszt, ami után mi is nagyon elégedetten, egy teljesen új balatoni gasztro- és szállásélménnyel távoztunk.
Fájó szívvel, mert a saját teraszos apartmanok, a minden jóval megpakolt asztalok, na meg az öt méterre lévő, hűs Balaton is igen nehezen ereszt el.
balaton | zier bisztró | szállás | apartman | Balatonszemes
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!